Lady Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« : Marzec 04, 2010, 09:29:37 » |
|
Jako, że dość dużo dziewczyn na forum kupuje na ebay-u, lj-u, bądź Allegro i czasami zdarzaja sie wpadki, badz oszustwa jak to mialo miejsce w przypadku zakupu dokonanego przez Miake, a opisanego w watku o paypalu, to sugerowalabym zalozenie czarnej listy sprzedawcow(a moze i kupujacych) ktora przysluzylaby sie spolecznosci lolit polskich. Nie musze tlumaczyc zalet takiej listy. Zachecam do dzielenia sie doswiadczeniami, zeby w przyszlosci mozna bylo uniknac nie tylko nieprzyjemnosci i stresu, ale takze porozstrzeliwanych po calym forum rozpaczliwych postow o pomoc, pozostajacych bez odpowiedzi. Czy cos.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arisuu
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2010, 08:16:15 » |
|
Myślę, że można stworzyć o LJu, ale o Allegro i Ebayu chyba nie ma po co? Przecież jak nie dostanie się towaru można napisać do administratorów/zarządzających/ekipy i oni się zajmują oszustem ://
|
|
|
|
|
|
Dobry kotek niecnotek.
|
|
|
Lady Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2010, 10:41:14 » |
|
Chodzi mi o to, zeby z gory dziewczyny sie ostrzegaly,np. nie kupuj u tego uzytkownika/uzytkowniczki bo byly z nim problemy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arisuu
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2010, 09:49:32 » |
|
Nie żebym była przeciw, ale od czego są komentarze do transakcji?
|
|
|
|
|
|
Dobry kotek niecnotek.
|
|
|
|
hebiichigo
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2010, 11:29:22 » |
|
jakby wszyscy je czytali -_-
|
|
|
|
|
|
those who have suffered, understand suffering, and thereby extend their hand the storm that brings harm also makes fertile blessed is the grass and herb and the true thorn and light
" BATONGA, BATONGA, IN BATONGA VILLE..."
|
|
|
|
Juka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 06, 2010, 12:18:39 » |
|
ja czytam negatywne i neutralne, to nie takie trudne 
|
|
|
|
|
|
Does your depravity know no bounds?
|
|
|
Lady Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2010, 01:10:53 » |
|
No jak chcecie, ale fajnie byłoby mieć zbiorczą listę w jednym miejscu. Ja np. chciałabym wiedziec jak nazywał się sprzedający który oszukał Miakę, i podejrzewam że Wam też by się ta wiedza przydała, bo możecie na niego natrafić przy okazji zakupów na lj-u. Tu chodzi o czystą życzliwość i ochronę przed utratą nerwów, czasu i pieniędzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Boromirka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2010, 01:21:21 » |
|
Też jestem za 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hebiichigo
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 06, 2010, 01:38:23 » |
|
ja tez uwazam ze to dobry pomysl 
|
|
|
|
|
|
those who have suffered, understand suffering, and thereby extend their hand the storm that brings harm also makes fertile blessed is the grass and herb and the true thorn and light
" BATONGA, BATONGA, IN BATONGA VILLE..."
|
|
|
Lady Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2010, 01:47:00 » |
|
Myślę, że można stworzyć o LJu, ale o Allegro i Ebayu chyba nie ma po co? Przecież jak nie dostanie się towaru można napisać do administratorów/zarządzających/ekipy i oni się zajmują oszustem ://
Na allegro tak się zajmują(o ebayu nie mam wiedzy i obym nie miala w tak uciazliwej kwestii), że tydzień trwa wysłanie ostrzeżenia sprzedającemu/kupującemu, kolejny tydzien czekasz na odpowiedz i decyzje allegro. Najczesciej wychodzisz na tym jak zablocki na mydle, bo sprzedajacy/kupujacy wciska kit, a ci z Allegro i tak nie są w stanie wszystkiego sprawdzić (np. w przypadku wadliwego towaru). Chce Ci się zgłaszać sprawę na policję i procesować w sądzie? Chyba lepiej z góry wiedzieć " a! u niego lepiej nie kupować bo ktoś miał z nim niezłe problemy" I od początku wiesz, że z tego sprzedającego może lepiej na wstępie zrezygnować, zanim wpuścisz się w wielotygodniowe, stresujące szarpaniny z oszustem i opieszałością allegro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
blackqueen2
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2010, 02:12:42 » |
|
Dawno temu zamówiłam na allegro koszulkę w kości z Jazgota. Czekałam ponad miesiąc i zgłosiłam sprawę na allegro (wtedy tam chyba ten 'proces' trwał jakieś 3 miesiące, teraz nie wiem jak jest) Nie odpisywali na maile i udawali, że nic się nie stało. Wystawiłam negatywa. Dopiero jak termin tej sprawy na allegro zaczął się kończyć wysłali mi koszulkę nie taką jak zamawiałam i dwie przypinki po czym prośbę o zmianę komentarza czy coś. Ale olałam ich zupełnie. Nie wiem z innymi, którzy zamawiali ale ja nie polecam.
|
|
|
|
|
|
My love lives at the end of the rainbow, someday I'm gonna fly there on a firefly...
|
|
|
|
Kar Lin
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2010, 02:19:08 » |
|
Mam trochę rzeczy z tego sklepu, ale kupionych w sklepie stacjonarnym, więc ciężko mi coś powiedzieć na tema sprzedaży wysyłkowej... Choć słyszałam już kiedyś o problemach z nimi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
najeli
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 06, 2010, 04:25:42 » |
|
tez uwazam, ze to dobry pomysl. tylko trzeba by to tak jakos ladnie w jednym poscie pozbierac. sama moge kilku delikwentow do tej listy dodac...
|
|
|
|
|
|
upon the Bosh - like world...
|
|
|
|
Toshiko
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 06, 2010, 05:26:43 » |
|
Ja również uważam, ze to dobry pomysł. Można na przykład podać sprzedawce i krótki opis tego, co jest z nim nie tak, a wszystkie odpowiedzi umieszczać w pierwszym poście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2010, 08:33:15 » |
|
Tworzę listę w "Marketplace" w dziale "Opinie do transakcji".
|
|
|
|
|
|
Nie ma potrzeby się tym krępować, Spock. To zdarza się ptaszkom i pszczółkom.
Ptaki i pszczoły nie są Wolkanami, kapitanie.
|
|
|
|
|