Zimna
Full Member

=Zimna=
|
 |
« : Lipiec 12, 2006, 09:14:26 » |
|
poki nie wyszedł na DVD, nie tkne tego filmu... nie lubie oglądać dobrych czy ładnych filmów w beznadziejnej jakości ;] btw. boskie kostiumy to były w "Wywiadzie z Wampirem" /Wydzieliłam z wątku o filnie o Marii Antoninie i rokoko, więc z góry przepraszam, że nawiązania nadal są, ale czuję, że z tego tematu rozwinie się większy temat, więc wolałam zadziałać wcześniej niż później / Kasiotfur
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2006, 10:43:22 wysłane przez kasiotfur »
|
|
"Bo taka zimna jestem, że nikt mnie nie lubi. I co ja wam na to ludu poradzę?"
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2006, 09:22:36 » |
|
Boskie kostiumy były też w: "Wiek niewinności", "Dracula", "Portret Damy", "Godzina pąsowej róży", "Przemineło z wiatrem", "Niebezpieczne związki" itd Muszę się trochę dokształcic z rokoko żeby wiedziec jak im tam poszło ze zgodnością historyczną.
|
|
|
|
|
|
Nie ma potrzeby się tym krępować, Spock. To zdarza się ptaszkom i pszczółkom.
Ptaki i pszczoły nie są Wolkanami, kapitanie.
|
|
|
|
Ashirath
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2006, 09:34:47 » |
|
dorzucę jeszcze "Rozpustnika", choć przy Niebezpiecznych Związkach może się schować (szczególnie jeśli chodzi o wyeksponowanie ich - "rozpustnik" jest taki, no, w głównej mierze ciemnyxD w sensie światła znaczy^^')
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2006, 09:45:13 » |
|
"Rozpustnik" jest...brudny... Przykładowo 'Maria Antonina' będzie 'czyściutka'- czyste wypieszczone stroje w pastelowych jasnych barwach, charakteryzacja i fryzury bez zarzutu, porcelanowa cera królowej i dam, wszystko jasne i piękne. "Rozpustnik" celowo nie idealizował, a nawet specjalnie epatowal brudem i niechlujstwem (nawiązujących niejako do moralnego zepsucia). To że na ulicy i w teatrze było paskudnie i szaro (zauważ że stroje były mało urozmaicone kolorystycznie) nie dziwi- jak się miało jedną albo dwie sukienki, na ulicy zapadało się w brudzie, kąpiel była luksusem (pranie też- ja mam problem z praniem swoich sukien a tamte były jeszcze cięższe) to tak się wyglądało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ashirath
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2006, 09:56:52 » |
|
wiem, przecież tytułowy bohatery co chwila się zapadał w błocie:3 niemniej jest na co rzucić okiem, no i nie ukrywam że mi się film podobał
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
najeli
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2006, 11:13:18 » |
|
na rozpustnika ide jutro:)
a filmy kostiumowe uwielbiam, ogladac moge non stop. az mi sie wymieniac nie chce ktore mi sie podobaly:P jesli chodzi o cala scenografie natomiast to powalajacy jest "Vatel"
naj
|
|
|
|
|
|
upon the Bosh - like world...
|
|
|
|
kasiotfur
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 12, 2006, 11:16:11 » |
|
Uch, filmy kostiumowe - temat rzeka  Ja z sumire bylam na rozpustniku i jestem zachwycona, tym, rzadko pokazywanym w przedstawieniach tej epoki, brudzie. Poprzekrzywiane peruki, rozchełstane koszule. Cudo. Ale za to np. Wiek niewinności był takim filmem, na którym się absolutnie, wynudziłam fabularnie, ale za to z pełnym zaangażowaniam zachwycałam się kostiumami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 12, 2006, 11:34:14 » |
|
Vatel! dzięki najeli, właśnie tego tytułu nie mogłam sobie przypomniec. Dla mnie specjalnie ciekawy ze względu na moje kulinarne zapędy XD
Tfur- z filmów kostiumowych to my najbardziej lubimy "Piratów z Karaibów" XDDDD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glamur Princess Doll Maldoror
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 13, 2006, 09:25:49 » |
|
Do tego mamy jeszcze te wszystkie komerchy ochydne z USA Sleepy Hollow, Van Helsing [żyg] i takie tam inne nie znam za bardzo bo staram sie je omijac - nie mniej jednak jakies ciekawe stroje zawsze się tam pojawią - bo tam są pieniądze duże
|
|
|
|
|
|
...And the ambulance died in my arms...
|
|
|
|
Arachne
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 13, 2006, 09:59:29 » |
|
Fajna jest Alicja w krainie czarów :] ale nie pamiętam rezysera.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
najeli
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 13, 2006, 10:47:08 » |
|
no i widzialam rozpustnika... oprocz tego ze cierpialam bardzo z powodu dennego tlumaczenia (zboczenie tlumaczki), to film powalajacy...
i taka refleksja mnie naszla wlasnie, ze blizej temu filmowi do pokazania prawdy historycznej i takiego codziennego zycia niz jakiemukolwiek innemu. bo jakos wszyscy rezysezy i inni zapominaja ze na przyklad norma w Wersalu bylo zalatwianie swoich potrzeb fizjologicznych do kominkow:P
naj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PhillyaB.V.
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 13, 2006, 11:43:46 » |
|
w dziewczynie z perłą tez wszyko było piękne stroje tez ale jakos ta fabuła mi niezabardzo weszła..
|
|
|
|
|
|
.Urlop.
|
|
|
|
najeli
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 13, 2006, 11:48:11 » |
|
ah, dziewczyna z perla... film jak jeden wielki obraz vermeera... jak dla mnie moglby w ogole nie miec fabuly... a jak cudownie jest sie bawic ogladajac ten film w rozpoznawanie "gadzetow" z jego obrazow wprowadzonych do filmu. z zolta narzutka z futerkiem na czele:)
naj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kulkuri
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2006, 02:53:04 » |
|
Dziś w nocy oglądałem piąty raz Wywiad z wampirem i stroje coraz mniej mi się podobają 
|
|
|
|
|
|
lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż Altzheimera i zapomnieć wypić
|
|
|
|
kasiotfur
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2006, 06:11:53 » |
|
ech wywiad  zawsze zauważam w nim coś nowego  A jeśli ktoś zainteresowany to dziś o 20 na canal+ Arsene Lupin. Koniec XIXw, środowisko arystokracji. Raczej przygodowy, ale zapowiada się ciekawie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|