Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Piękny (?) język polski

Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: piękny (?) język polski  (Przeczytany 2309 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Zimna
Full Member

=Zimna=

« : Lipiec 12, 2006, 09:27:50 »

może nie tyle problem natury technicznej forum... ale zawsze jest to pewne utrudnienie.

Wielka prośba ludzie! Głownie... yuki. Zacznij pisać trochę bardziej zrozumiale... Nieraz ilość literówek uniemożliwia mi przeczytanie ze zrozumieniem, albo głowię się nad sensem zdania pół godziny. Nie twierdzę, że jesteś ograniczony, czy że piszesz głupoty, tylko mam ew. wonty do sposoby pisania.

Ja rozumiem, że to internet, ze się zdarzają literówki, przejęzyczenia (przeklawiaturzenia O_o), czy błędy ortograficzne, bo prawdą jest, ze człowiek mniej zwraca uwagę na to, co klepie na komputerze, niż jak pisze ręcznie... Ale BŁAGAM... sprawdzenie dwa razy posta nie boli... Naprawdę. A nieraz post dłuższy, całkiem sensowny, ciekawy, traci wiele przez to, że mam problem z rozczytaniem co autor miał na myśli. Rozumiem jeszcze błędy ortograficzne, choć wielce mnie one bolą w oczy i w serce (jakem fanka poprawnej polszczyzny), bo dysleksja to już swoją drogą jest możliwa do wyleczenia ;]... No ale... z błędami da się odczytać, ale z literówkami? Sorry, but no.  Ja wiem, ze nie boli też posiedzieć i przeczytać tekst dwa razy dla zrozumienia... no ale zrozumcie też tych, co ich to wkurza.

Błagam też, niech nikt sobie tego nie bierze do siebie osobiście. Dałam za przykład yukiego, no .. bo akurat to właśnie jego post zmusił mnie do napisania tego tematu...

"cholera zroilłyście ze mnie teraz jakiegoś ograniczonego... wybiurczo ... tych których kiedyś [dawno temu] miałem przyjemność poznać"

Gomen, nie rozumiem tego zdania... Nie rozumiem, choćbym chciała i próbuję. Yuki, nic osobistego nie mam do ciebie, piszesz sporo, do tego ciekawych rzeczy, ale zlituj się... =_=''

Mam nadzieję, że nikt mnie nie zwyzywa od chamów (w sumie zadna nowość XD), ani się na mnie nie obrazi. Yuki to tylko przykład. Póki żyję, będę walczyć o szacunek dla polskiego w necie... Mamy język, to go szanujmy. Sprawdzenie pisowni, czy dwa razy przeczytanie posta, czy na pewno jest czytelny - nie boli.
IMHO wypada pamiętać o tym, że nawet, jeśli JA nie mam problemów z przeczytaniem swojego posta, choć tam walnęłam parę błędów, to nie znaczy, ze KAĹťDY go bez problemów zrozumie. To, co oczywiste dla mnie - nie musi być oczywiste dla każdego...

"Bo taka zimna jestem, że nikt mnie nie lubi.
I co ja wam na to ludu poradzę?"
Ashirath
Jr. Member
**

Wredna Jędza Samm:3

ashirath@hotmail.com
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2006, 09:32:05 »

zgadzam się!

(i z góry przepraszam za moją ortografię czasem>___> ale nie zawsze chce mi się otwierać worda i sprawdzać^^')
Sumire
UPIERDLIWE USTROJSTWO
Administrator
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2006, 09:34:41 »

Popieram!
Punkt 9 Regulaminu.

Jedyne co to trzeba by dac fory Mandiemu bo on ma bardzo specyficzny sposób pisania i używania wyrazów XDD

Nie ma potrzeby się tym krępować, Spock.
To zdarza się ptaszkom i pszczółkom.

Ptaki i pszczoły nie są Wolkanami, kapitanie.
miwako
Hero Member

Superstar

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2006, 09:36:52 »

uh.a me sie stara..ale nie zawsze to wychodzi bo czasem po prostu nie widze moich literówek..serio@.@''' więc przepraszam za nie ;__;

Zimna
Full Member

=Zimna=

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2006, 09:45:52 »

Popieram!
Punkt 9 Regulaminu.

Jedyne co to trzeba by dac fory Mandiemu bo on ma bardzo specyficzny sposób pisania i używania wyrazów XDD

Sumire, ja jeszcze jakoś (ledwo bo ledwo, ale zawsze XD) przeboleję orty, as long as jest to możliwe do zrozumienia. U yukiego samego jest to problem ortograficzny i stylistyczny, co już mnie boli najbardziej. Nie tylko w serce ale też oczy XD. Już pomijam, że jak widzę jakieś byki typu "rozómiem, muwić, prubuję itp." to mam ochote autora od "nieuków jebanych" zwyzywać (nie bijcie, to cytat z "Dnia Œwira" XD) i z pięściami się rzucać. Mamy jeden z trudniejszych języków na świecie i tym bardziej kurde możnaby pokazać, że się go zna...

BYKOM NIE! :<

Sumire
UPIERDLIWE USTROJSTWO
Administrator
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2006, 09:56:14 »

Tym bardziej że takie słowa to nie jest ekwilibrystyka ortograficzna tylko podstawowe, często używane zwroty.
Oczywiście też zdażają mi sie wpadki (byłam fatalna z dyktand w szkole- niestety wtedy jeszcze nie można się było zasłaniac dysortografią i dysgrafią), ale teraz przy moim kompie zawsze leży słownik ortograficzny. I daję sobie czas na sprawdzenie pisowni.

Nie ma potrzeby się tym krępować, Spock.
To zdarza się ptaszkom i pszczółkom.

Ptaki i pszczoły nie są Wolkanami, kapitanie.
PhillyaB.V.
Full Member

loliphillya@hotmail.com
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #6 : Lipiec 12, 2006, 09:57:45 »

no ten post Yukiego to mozna porównac do Chińskiego <lol> ja sie staram pisac wolniej i nie robic literówek co jednak dalej mi sie zdarza _^_"

.Urlop.
Ashirath
Jr. Member
**

Wredna Jędza Samm:3

ashirath@hotmail.com
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #7 : Lipiec 12, 2006, 10:00:03 »

nie da się po prostu nie robić literówek(przynajmniej ja nie jestem w stanie - chocaż się staram...), ale można czytać posty i sprawdzać - staram się to robić, chociaż rzeczami typu "nei" czy "isę" już powoli przestaję się przejmować - są wystarczająco zrozumiałe nawet z poprzestawianymi literkami ( a małe to i irytujące)
BYKOM zdecydowane NIE (włąsnym też>___> )
Glamur Princess Doll Maldoror
Sr. Member

Thank God I'm pretty

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Lipiec 13, 2006, 09:03:35 »

Hum poczuwam sie do odpowiedzialności coś napisac Tongue
To że robię błęo nawet nie to że nie chce mi sie i zdaje sobie sprawę, pisanie z błędami jest fajne i robie to specjalnie [a teraz to już nawet z przyzwyczajenia]. A składnie zdania mam niestety też już lekko trąconą z tych samych powodów :x
Noooo ale starac się bedę jakos w miare zrozumiale pisac, no

...And the ambulance died in my arms...
yuki
Gość
« Odpowiedz #9 : Lipiec 13, 2006, 09:24:53 »

tomozebedepisalbezpolskichznakowibezspacjiiwogolewpomniejszonejtrzciacebylepiejwamsieczytalophi
kasiotfur
.~*EMPEROR*~.
Administrator
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Lipiec 13, 2006, 10:27:53 »

nie yuki, po prostu zastanow sie nad tym co piszesz :/

Zimna
Full Member

=Zimna=

« Odpowiedz #11 : Lipiec 13, 2006, 12:41:34 »

Tak yuki, strzel focha najlepie, bo to zawsze najlepsze wyjście, obraź się i w ogóle.
Ty masz 15 lat? :>

Mówiłam, żeby nikt sobie tego jakoś bardzo do serca nie brał OSOBIŒCIE, tyko jest to kirowane do ogółu, który w jakis tam sposób blędzi.
Pisanie bez polskich znaków grzechem nie jest, też o tym czasem zapominam. Ale yuki, zasada jest taka, że albo piszesz dalej jak chcesz i nikt cie nie rozumie, albo uznajesz kilka wyrzeczeń i dokladniejsze sprawdzanie zanim wciśniesz przycisk "wyślij"....

Tu pytanie do admina, czy nie ma możliwości zapakowania moda z pisownią? Widziałam to na jakimś forum już Wink.

kasiotfur
.~*EMPEROR*~.
Administrator
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Lipiec 13, 2006, 02:23:05 »

nie widze takiej potrzeby, bo oprocz malych bledow, literowek, czy pisania bez polskich znakow (tak jak to robie chocby ja, zaleznie od widzimisie), lubie nie robia zadnych drastycznych bledow.

kulkuri
Full Member

don't worry but memento mori

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 20, 2006, 06:42:20 »

Na peon Bangkok "sparedź autographę" bards omega

>na pewno funkcja "sprawdź ortografię" bardzo pomaga< - skorzystałem z niej ^^

lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż Altzheimera i zapomnieć wypić
kulkuri
Full Member

don't worry but memento mori

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 20, 2006, 06:46:24 »

Chiba assize Bede z Niel Krysta,to take Krysta, Xe nit Noe resume i Mona Pi sac, co Sir Che, a chords effecting ^^

lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż Altzheimera i zapomnieć wypić

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!