|
pinku
|
 |
« Odpowiedz #30 : Marzec 16, 2009, 12:36:55 » |
|
Dziękuję wszystkim*^___^* Wow, tort Miaki wygląda tak profesjonalnie*.* Co do projektu pinku i chesire proponowalabym ciasto z hello kitty zamienic na ptysiowe i wycisnac je przez rekaw piekarski a po upieczeniu napelnic kremem, tudziez bita smietana... mmmm....  )) Mamy proste przepisy, bo jak pisałam wcześniej moja kuchenna aktywność ogranicza się do robienia herbaty i odgrzewania jedzenia w mikrofalówceXD Potrzebowałyśmy przepisu na ciasto, z którego da się ulepić rzeczy i mama Kota, podrzuciła nam ten na słodkie bułeczki. Był sprawdzony i miałyśmy do kogo zadzwonić w trakcie, po konsultacje^^ Ptysie i kremy to chyba jednak nie ten level, chociaż brzmi smacznie. Ale jesteśmy żywym dowodem, że każdy może sobie poradzić w kuchni^^ Współczuje Sumire, że musi wybierać. Trudna sprawa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasiotfur
|
 |
« Odpowiedz #31 : Marzec 16, 2009, 01:17:41 » |
|
pinku >> super zabawnie to wygląda!!  miaka >> fantastyczny tort! Kolorowe babeczki tez swietne! <3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hebiichigo
|
 |
« Odpowiedz #32 : Marzec 16, 2009, 01:15:25 » |
|
A mozna w ogole zrobic weganskiego ptysia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cheshire Cat
|
 |
« Odpowiedz #33 : Marzec 16, 2009, 02:07:45 » |
|
są różne metody zastępowania jajka i jak chce się użyć mleka to można użyć sojowego  ..wiec moze nawet można zrobic wega-ptysia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #34 : Marzec 16, 2009, 04:23:45 » |
|
Dziękuję wszystkim*^___^* Wow, tort Miaki wygląda tak profesjonalnie*.* Co do projektu pinku i chesire proponowalabym ciasto z hello kitty zamienic na ptysiowe i wycisnac je przez rekaw piekarski a po upieczeniu napelnic kremem, tudziez bita smietana... mmmm....  )) Mamy proste przepisy, bo jak pisałam wcześniej moja kuchenna aktywność ogranicza się do robienia herbaty i odgrzewania jedzenia w mikrofalówceXD Potrzebowałyśmy przepisu na ciasto, z którego da się ulepić rzeczy i mama Kota, podrzuciła nam ten na słodkie bułeczki. Był sprawdzony i miałyśmy do kogo zadzwonić w trakcie, po konsultacje^^ Ptysie i kremy to chyba jednak nie ten level, chociaż brzmi smacznie. Ale jesteśmy żywym dowodem, że każdy może sobie poradzić w kuchni^^ Współczuje Sumire, że musi wybierać. Trudna sprawa. jak tylko bede miec czas sprobuje wiec takie ptysiowe kotki zrobic 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
La Lolita Hime Lala
Gość
|
 |
« Odpowiedz #35 : Marzec 16, 2009, 05:28:57 » |
|
mój kolega to wciąż coś pichci wege  jestem dla takich ludzi pełna podziwu - oklaski  może na Wielkanoc też coś zrobię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #36 : Marzec 16, 2009, 08:28:29 » |
|
Mamy proste przepisy, bo jak pisałam wcześniej moja kuchenna aktywność ogranicza się do robienia herbaty i odgrzewania jedzenia w mikrofalówceXD
Tym bardziej jestem pełna podziwu dla Was. Ja przyznam ciasta i ciasteczka z drożdżami omijam z daleka- jakoś nie mam do nich ręki - -' Wasze wypieki wygladają doskonale i świetnie zachowały nadany im kształt. Filmik rewelacyjny  Alice>> ślinka cieknie  obsypanie tortu startym prince polo to ciekawa propozycja Miaka>> tort robi niesamowite wrażenie *.* bardzo profesjonalnie wykonany. Ja dorzuciłabym jako jedną podwarstwę dżem bardziej kwaskowy (albo starte zżelowane porzeczki *.*) dla zrównoważenia słodkości- ale ok. Powiedz mi jak pracowało się z lukrem plastycznym? jest ciężki w obróbce? i czy faktycznie ma chemiczny posmak? Tfur już przyznała swój laur zwycięstwa ale ja jeszcze muszę się chwilę zastanowić. Na widok tych pyszności mam ochotę na wizytę w spiżarni i z trudem się powstrzymuję bo mi nie wolno - -'
|
|
|
|
|
|
Nie ma potrzeby się tym krępować, Spock. To zdarza się ptaszkom i pszczółkom.
Ptaki i pszczoły nie są Wolkanami, kapitanie.
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #37 : Marzec 16, 2009, 11:39:43 » |
|
Miaka>> tort robi niesamowite wrażenie *.* bardzo profesjonalnie wykonany. Ja dorzuciłabym jako jedną podwarstwę dżem bardziej kwaskowy (albo starte zżelowane porzeczki *.*) dla zrównoważenia słodkości- ale ok. Powiedz mi jak pracowało się z lukrem plastycznym? jest ciężki w obróbce? i czy faktycznie ma chemiczny posmak?
Lukier plastyczny bez odpowiednich narzedzi (specjalna blacha plastikowa nieprzywierajaca i walek nieprzywierajacy) jest niestety bardzo ciezki w rozwalkowywaniu normalnym drewnianym walkiem, nawet przy sporej ilosci cukru pudru troche sie przylepia do podloza ;/. Jednak walek nieprzywierajacy o cenie 100 zl mnie nie przekonal i nie kupilam, ale napewno juz niedlugo zakupu dokonam, bo nie chce sie tak meczyc. Ogolnie tort mogl wyjsc o wiele lepiej gdybym rzeczywiscie robila go w tydzien a nie w jeden dzien. Przede wszystkim nie dalam warstwy marcepanu, ktora rowniez wygladzilaby lepiej tort. No ale uczy sie na bledach  . Smak jest normalny, jak lukier  , bez chemicznego posmaku, ale moze to zalezec od firmy. Moj byl raczej drogi. Zuzylam okolo 100 zl na rozowy i bialy na ten tort. Mysle, ze w Anglii mozna o niebo taniej kupic, tak jak kupilam tanio farbniki tam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 18, 2009, 08:32:58 » |
|
Wszem i wobec ogłaszam że wygrywają Pinki i Cheshire Cat które urzekły nas "Chlebowymi Hello Kotkami i Pająkiem". Przepis prosty ale efektowny  rewelacyjna stylizacja i bardzo dobre zdjęcie (że o pomysłowej animacji nie wspomnę). Jednocześnie pełne podziwu dla "Pink Sweet Lolita Cake" Miaki przyznajemy jej nagrodę specjalną. GRATULUJEMY i dziękujemy wszystkim uczestniczkom ^^ Jednak walek nieprzywierajacy o cenie 100 zl mnie nie przekonal i nie kupilam, ale napewno juz niedlugo zakupu dokonam, bo nie chce sie tak meczyc. Ogolnie tort mogl wyjsc o wiele lepiej gdybym rzeczywiscie robila go w tydzien a nie w jeden dzien. [...]Smak jest normalny, jak lukier  , bez chemicznego posmaku, ale moze to zalezec od firmy. Moj byl raczej drogi. Zuzylam okolo 100 zl na rozowy i bialy na ten tort. Mysle, ze w Anglii mozna o niebo taniej kupic, tak jak kupilam tanio farbniki tam. Tak jest z nowościami na naszym rynku że mają astronomiczne ceny, nadzieja że z czasem stanieją (jak formy silikonowe). 20 zł za kostkę? faktycznie dosyć drogi. Na stronie www.mniammniam.pl kobietki podały przepis na samodzielne przygotowanie plastyczego lukru: "Masa z marshmallows: 450 g marsmallows bialych 1 kg cukru pudru 3 lyzki wody Pianki stopic w kapieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do tortow." Trzeba tylko uważać aby nie dodać za dużo cukru pudru.
|
|
|
|
|
|
Nie ma potrzeby się tym krępować, Spock. To zdarza się ptaszkom i pszczółkom.
Ptaki i pszczoły nie są Wolkanami, kapitanie.
|
|
|
|
pinku
|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 18, 2009, 09:34:43 » |
|
Ojejku dziękuję*^^*
I oczywiście ogromne gratulacje dla Miaki. Tort jest bombowy.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2009, 10:27:55 wysłane przez pinku »
|
|
|
|
|
|
Cheshire Cat
|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 18, 2009, 09:49:18 » |
|
Kot też dziękuje ^^
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sweet ichigo
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 18, 2009, 10:51:48 » |
|
Gratulacje dziewczęta!~ Z chęcią spróbuję wszystkich przepisów, bo jeśli chodzi o "słodką kuchnię" to muszę powiedzieć, ze idzie mi świetnie w porównaniu ze zwykłym gotowaniem xD Jeśli będzie następny konkurs to również chciałabym się zgłosić ^___^ na ten również próbowałam coś wymyślić, ale nic mi nie przychodziło do głowy ~.~"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #42 : Marzec 19, 2009, 02:48:58 » |
|
Wszem i wobec ogłaszam że wygrywają Pinki i Cheshire Cat które urzekły nas "Chlebowymi Hello Kotkami i Pająkiem". Przepis prosty ale efektowny  rewelacyjna stylizacja i bardzo dobre zdjęcie (że o pomysłowej animacji nie wspomnę). Jednocześnie pełne podziwu dla "Pink Sweet Lolita Cake" Miaki przyznajemy jej nagrodę specjalną. GRATULUJEMY i dziękujemy wszystkim uczestniczkom ^^ Jednak walek nieprzywierajacy o cenie 100 zl mnie nie przekonal i nie kupilam, ale napewno juz niedlugo zakupu dokonam, bo nie chce sie tak meczyc. Ogolnie tort mogl wyjsc o wiele lepiej gdybym rzeczywiscie robila go w tydzien a nie w jeden dzien. [...]Smak jest normalny, jak lukier  , bez chemicznego posmaku, ale moze to zalezec od firmy. Moj byl raczej drogi. Zuzylam okolo 100 zl na rozowy i bialy na ten tort. Mysle, ze w Anglii mozna o niebo taniej kupic, tak jak kupilam tanio farbniki tam. Tak jest z nowościami na naszym rynku że mają astronomiczne ceny, nadzieja że z czasem stanieją (jak formy silikonowe). 20 zł za kostkę? faktycznie dosyć drogi. Na stronie www.mniammniam.pl kobietki podały przepis na samodzielne przygotowanie plastyczego lukru: "Masa z marshmallows: 450 g marsmallows bialych 1 kg cukru pudru 3 lyzki wody Pianki stopic w kapieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do tortow." Trzeba tylko uważać aby nie dodać za dużo cukru pudru. No to bardzo ciekawe. Musze to wyprobowac. Ale chce zaznaczyc, ze marshmallows wcale takie tanie u nas nie sa tez ;/. No i mysle, ze ozdoby to sie z tego zrobi , w sensie kwiatki czy cos, pewnie by bylo gorzej z obkladaniem tortu...  Dziekuje za nagrode specjalna  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
La Lolita Hime Lala
Gość
|
 |
« Odpowiedz #43 : Marzec 19, 2009, 04:50:28 » |
|
a są żelki kwiatki w kształci kwiatków i smerfów ^^" a marshallow kosztują z 5 zł,więc są drogie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #44 : Marzec 19, 2009, 06:23:00 » |
|
a są żelki kwiatki w kształci kwiatków i smerfów ^^" a marshallow kosztują z 5 zł,więc są drogie.
no tak, ale z lukru plastycznego mozna zrobic dowolny ksztalt 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|