|
Sumire
|
 |
« : Luty 03, 2009, 07:07:15 » |
|
Przychylam się do propozycji La Lolity i ogłaszam nowy konkurs
Na zgłoszenia czekamy do 15 marca. Propozycje umieszczajcie w tym temacie
Tradycyjnie zasady: Przepis musi być dokładny- będą z niego korzystać też osoby mało obeznane w kuchni więc musi być on dla nich jasny. Przepis musi zawierać informację skąd pochodzi i kto wykonał danie. Do przepisu koniecznie dodajcie zdjęcia. Oceniac będziemy: pomysł, wykonanie, aranżacja zdjęcia. Oceniamy każde danie osobno. Pod uwagę weźmiemy także Wasze opinie.
Nagroda- niespodzianka.
|
|
|
|
|
|
Nie ma potrzeby się tym krępować, Spock. To zdarza się ptaszkom i pszczółkom.
Ptaki i pszczoły nie są Wolkanami, kapitanie.
|
|
|
|
|
|
La Lolita Hime Lala
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2009, 07:53:04 » |
|
ja się tym razem zgłaszam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2009, 01:31:40 » |
|
jejku, jak fajnie, ja tez cos zrobie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2009, 10:48:50 » |
|
rozumiem, ze papu ma byc lolice?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2009, 06:54:56 » |
|
Lolicie, gotyckie itp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bubu
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2009, 03:12:42 » |
|
Cóż, będę pierwsza :> BABECZKI OWOCOWEskładniki (na ok. 12 sztuk): 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka pomarańcza szklanka mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mleko suszone owoce (np. żurawiny, morele), rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczy Masło z cukrem roztapiamy np. w mikrofalówce. Dorzucamy jajka (po jednym), cały czas mieszając. Używamy łyżki, a nie miksera! Z pomarańczy ścieramy skórkę (np. tarką o malutkich oczkach), wyciskamy sok i dodajemy je do ciasta. Dorzucamy mąkę, proszek do pieczenia, i ponownie mieszamy. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste (tzn. nie da się łatwo nakładać do foremek), dolewamy mleka. Wrzucamy owoce (większe typu morele należy pokroić), ew. odkładając kilka do dekoracji, i mieszamy niezbyt dokładnie - całość powinna być lekko grudkowata. Gotowe ciasto nakładamy do papierowych foremek do muffinów (papilotek), następnie umieszczamy je w metalowych foremkach lub w specjalnej formie z wgłębieniami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni. Kiedy babeczki lekko się "zetną" z wierzchu i zaczną rosnąć, temperaturę można zmniejszyć. Całe pieczenie trwa jakieś 15-20 minut i nie należy w tym czasie otwierać piekarnika, bo ciasto może opaść. Gotowe babeczki można dowolnie ozdobić, posypać cukrem pudrem lub polukrować. Jest to mocno zmodyfikowany i wzbogacony przeze mnie przepis Nigelli Lawson, ostateczna wersja została uzyskana drogą prób i błędów  Babeczki na zdjęciu to wersja z żurawinami i morelami, wykonane są oczywiście przeze mnie.  
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 11:54:43 wysłane przez Bubu »
|
|
Lo, w ustach czuję niesmak, dziś ich nie otworzę Zwłaszcza do ciebie, ale w oczach dojrzyj pożar. W mych oczach jest przysięga: w tym samym hotelu Znajdą mnie rano w wannie i we krwi całego.
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 26, 2009, 08:58:33 » |
|
swietne babeczki  ja za to inne robie, ale napewno twoje tez sprobuje! Moj przepis pojawi sie w niedziele lub sobote  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasiotfur
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 27, 2009, 12:39:07 » |
|
cudowne!  Jak smacznie wyglądają!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2009, 12:32:46 » |
|
Moge wiecej niz jedno zgloszenie? :/ Ja tyle slodkosci robie, ze nie moge sie zdecydowac, ktore umiescic XD.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2009, 07:25:29 » |
|
Bubu>> uwielbiam pomarańczowe słodycze *.* Babeczki upiekłam- zamiast naturalnej dodałam skórkę pomarańczową z syropu, sok cytrynowy oraz papaję- wyszły przepyszne.
Miaka>> oczywiście można więcej niż jedno
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alice in Wonderland
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 13, 2009, 06:28:33 » |
|
Ponieważ do końca konkursu zostały dwa dni postanowiłam wrzucić swój wypiek  Tort "Cappuccino" Najpierw trzeba upiec biszkopt najlepiej z 7 jajek Poncz 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek Cappucino 1 kieliszek wódki 2 łyżeczki cukru wody więcej niż 1 szklanka KREM 0,5l kremówki- śmietany cukier do smaku 2 fiksy małe 2 serki waniliowe Wszystko razem ubić 2 prince polo Po wystygnięciu biszkopt przekroić 2x, przełożyć kremem. Obsypać startym prince polo    Wiem że zdjęcia nie wyraźne ale niestety robiłam je wczoraj wieczorem zanim te łasuchy je zjedzą Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy ale wykonanie moje 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2009, 06:30:11 wysłane przez Alice in Wonderland »
|
|
***Beautiful World*** ♣Moje życzenia są jak marzenie, lecz moje marzenia są nie do spełnienia♣
|
|
|
|
pinku
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2009, 10:43:47 » |
|
Wygląda bardzo apetycznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rika
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 13, 2009, 10:45:47 » |
|
---
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2010, 03:52:28 wysłane przez rika »
|
|
|
|
|
|
pinku
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 14, 2009, 12:45:35 » |
|
Pinki i Cheshire Cat zgłaszają się grupowo do konkursu. Zrobiłyśmy wegańskie, cmentarne ciasto czekoladowe i bułeczki w kształcie hello kitty w sieci strasznego pająka. Ja się przyznam, że jestem bardzo dumna, bo do tej pory moje kulinarne osiągnięcia ograniczały się do gotowania wody na herbatę^.^ Mamy udokumentowany proces twórczy (tekst to głównie "Makbet"):  No i mamy efekty:        (lepsze jakościowo zdjęcia procesu i efektów tu: http://www.flickr.com/photos/mad-tea-party/sets/72157614988071524/)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 12:47:12 wysłane przez pinku »
|
|
|
|
|
|
Cheshire Cat
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 14, 2009, 12:48:21 » |
|
Kolej na przepisy Chlebowe Hello Kotki i Pająk:0,5 kg mąki 1 jajo 0,5 kostki drożdży 0,5 kostki palmy 1 szklankę mleka 0,5 łyżeczki małej soli Mąkę wsypać do miski, wbić jajko. Na małym ogniu roztopić palmę (uważać, żeby nie zagotować), zdjąć z ognia i wlać mleko. Następnie wlać na mąkę. Rozpuścić drożdże (żeby było szybciej, dolać letniej wody troszeczkę i pół łyżeczki cukru i zamieszać), wlać do miski na mąkę i wszystko wymieszać aż będzie się odklejać od miski. Jeżeli jest za rzadkie dosypuje się mąki żeby utworzyć jednolitą masę. Jeśli ciasto ma być słodkie dodać do topniejącego tłuszczu 0,5 szklanki cukru. Wegańskie ciasto czekoladowe:(składniki na połowe pokazanego ciasta) 1 i ½ filiżanki mąki 1 filiżanka cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 5 łyżek oleju 1 łyżeczka wanilii 1 łyżka octu 1 filiżanka zimnej wody Zmieszać suche składniki. Zrobić 3 wgłębienia – do jednego wlać olej, do drugiego wanilie, do trzeciego ocet. Wlać wodę i mieszać aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Użyłyśmy pół na pół mąki orkiszowej i zwykłej i cukru trzcinowego.. i jajka od szczęśliwej kury! Elementy zdobnicze to lukier z dodatkiem kakao, rodzynki i kupne kwiatuszki.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 01:01:07 wysłane przez Cheshire Cat »
|
|
|
|
|
|
|