Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Maszyna do szycia

Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Maszyna do szycia  (Przeczytany 2828 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
pinku
Hero Member

Fear the kawaii ones

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #15 : Luty 20, 2009, 11:14:10 »

Mam Łucznika Natalia 2007 i miałam ten sam problem co sweet ichigo. Na dolnym bębenku mi się strasznie zaplątała nitka i musiałam wszystko rozkręcić. A że to moje początki to nawet nie bardzo wiedziałam co można odkręcić a czego nie. Ech, cały wieczór nad tym siedziała>.<'
I jeszcze chyba źle złożyłam całość później, bo teraz jak opuszczam igłę, żeby wyciągnąć dolną nitkę to igła w ogóle tej nitki nie łapie tylko gdzieś się zawija tam na dole. Czy ma ktoś może jakiś wyraźny obrazek/zdjęcie jak powinna wyglądać ta część do której wkłada się dolną nitkę? Na rysunkach w instrukcji i tych na które trafiłam w necie średnio to widać.

Wczoraj jak wyciągałam zaplątaną nitkę z dolnego chwytacza wypadła mi taka część:

a w maszynie zostało po niej puste miejsce

Włożyłam tą wypadniętą część tak na nosa, ale jak pisałam wcześniej coś jest nie tak. Te widełki nie łapią dolnej nitki a górna się wplątuje w chwytacz.
Tak to wygląda po moim włożeniu:

Mógłby mi ktoś dać jakąś radę jak to to zamocować? Głupio mi z czymś takim iść do punktu naprawy maszyn>.<
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 12:40:54 wysłane przez pinku » Zapisane

"We are dolls, they seem to say, but don't play with us. We bite."

pinkowa autoreklama^^' : www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3439285

www.galeriafiufiu.pl/artysta.php?projid=34

a może książkę: podaj.net/uzytkownik.php?id=8752
Klaudynka
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Marzec 09, 2009, 02:21:19 »

Yyyyy Pinku ja bym sie jednak wybrała do fachowca.
Pacynko radziłam się mojej pani od konstrukcji i modelowania i ona mówi, że raczej każda maszyna powinna miec regulację napiecia nitki, nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale w którymś miejscu, gdzie przekladasz nitkę, powinno być takie pokrętełko. Jeżeli nitka przeciera się przy igle, to może być wina igły, spróbuj ją wymienić na inną.
Vinkei
Hero Member

« Odpowiedz #17 : Sierpień 08, 2009, 03:14:31 »

-
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2011, 12:05:02 wysłane przez Vinkei » Zapisane
MurasakiUsagi
Full Member

"if you dream it you can do it"

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Lipiec 29, 2010, 09:25:18 »

żeby górna nić się nie plątała to musisz ją przytrzymać ręką żeby nie wlazła pod stopkę cała i nie narobiła bałaganu
zwróciłaś uwagę  czy nić ze szpulki odwija się w tym samym kierunku co przed wymianą
nić na szpulce jest nawinięta zgodnie ze wskazówkami zegara czy odwrotnie?

Vinkei
Hero Member

« Odpowiedz #19 : Lipiec 29, 2010, 10:00:43 »

dzięki za odpowiedź, jednak w ciągu roku, odkąd dodałam tamtego posta, zdołałam rozwikłać problem :3
Mascota
Full Member

« Odpowiedz #20 : Październik 29, 2011, 04:22:21 »

Podrzucam wątek :f. Czaję się żeby sobie kupić maszynę do szycia i zamierzam zajmować się krawiectwem bardziej na serio, więc szukam czegoś profesjonalnego. Ktoś coś poleci?
Itonia
Hero Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #21 : Październik 29, 2011, 04:39:31 »

Podrzucam wątek :f. Czaję się żeby sobie kupić maszynę do szycia i zamierzam zajmować się krawiectwem bardziej na serio, więc szukam czegoś profesjonalnego. Ktoś coś poleci?
Ja mam dwa stare Łuczniki i uważam że są wspaniałe : ) Miałam okazje szyć na nowych maszynach i miałam z nimi problemy. Mój kochany Łucznik jest w moim wieku :3 i tylko raz był w naprawie : D

Gothic Lolita and...   her strawberry <3
Amai
Full Member

« Odpowiedz #22 : Październik 29, 2011, 04:55:44 »

A można wiedzieć jakie modele? Cheesy
elluin
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Październik 29, 2011, 07:44:17 »

Do profesjonalnego szycia polecam maszyny przemyslowe marki Juki Cheesy ale jesli chcesz taka domowa, to po prostu nie kupuj nic ponizej 500-600zl. Ja mam husqvarne, jest w porzadku, ale bez rewelacji. Ogolnie im ciezsza maszyna tym lepsza, bo ma mniej plastikowych czesci. To samo z overlockiem. I podobno maszyny wyprodukowane w Radomiu sa kiepskie. Nie kupuj maszyn na promocji w supermarkecie :p

KawaiiNekoMimi
Hero Member

Mów mi Mimi <3

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #24 : Październik 30, 2011, 12:50:29 »

Mam Łucznika Natalia 2007 i miałam ten sam problem co sweet ichigo. Na dolnym bębenku mi się strasznie zaplątała nitka i musiałam wszystko rozkręcić. A że to moje początki to nawet nie bardzo wiedziałam co można odkręcić a czego nie. Ech, cały wieczór nad tym siedziała>.<'
I jeszcze chyba źle złożyłam całość później, bo teraz jak opuszczam igłę, żeby wyciągnąć dolną nitkę to igła w ogóle tej nitki nie łapie tylko gdzieś się zawija tam na dole. Czy ma ktoś może jakiś wyraźny obrazek/zdjęcie jak powinna wyglądać ta część do której wkłada się dolną nitkę? Na rysunkach w instrukcji i tych na które trafiłam w necie średnio to widać.

Wczoraj jak wyciągałam zaplątaną nitkę z dolnego chwytacza wypadła mi taka część:

a w maszynie zostało po niej puste miejsce

Włożyłam tą wypadniętą część tak na nosa, ale jak pisałam wcześniej coś jest nie tak. Te widełki nie łapią dolnej nitki a górna się wplątuje w chwytacz.
Tak to wygląda po moim włożeniu:

Mógłby mi ktoś dać jakąś radę jak to to zamocować? Głupio mi z czymś takim iść do punktu naprawy maszyn>.<

Masz to dobrze włożone, ale brakuje ci jeszcze jednej metalowej części w kształcie pierścienia.

A co do zrywania nitki to jestem pewna że masz ją po prostu źle założoną i zahacza o jakaś niepotrzebną rzecz.

elluin
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : Październik 30, 2011, 09:34:35 »

Mimi, myślisz że przez ponad 2 lata Pinku dalej nie rozwiązała tego problemu? Sama masz problem z plączącą się nitką więc jak możesz komuś radzić co ma zrobić?

KawaiiNekoMimi
Hero Member

Mów mi Mimi <3

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #26 : Październik 30, 2011, 12:58:57 »

Mimi, myślisz że przez ponad 2 lata Pinku dalej nie rozwiązała tego problemu? Sama masz problem z plączącą się nitką więc jak możesz komuś radzić co ma zrobić?

Z plączącą mam ale ze zrywającą rozwiązałam problem :3

KawaiiNekoMimi
Hero Member

Mów mi Mimi <3

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #27 : Luty 05, 2012, 07:33:26 »

No hej, mam zamiar kupić sobie druga maszynę do szycia bo pierwsza to kompletny fail, dlatego zanim kupię chciała bym się dowiedzieć jakich powinnam unikać, a które polecacie (była bym wdzięczna za konkretne modele). Jestem w stanie wydać na nią około 1000zł.
 Jeśli zajmujecie się szyciem i macie maszyny, które wam się dobrze sprawdzają to podajcie proszę jakie to modele Smiley.

Z góry dziękuję i miłego dnia.

Orlaith
Sr. Member

Hamster of disaster

« Odpowiedz #28 : Luty 05, 2012, 08:08:41 »

Ja szyję na singerze za 3 stówki, model 8280. Ma wszystko czego trzeba dla takiego domowego szycia.

Widmo ukazało się Marysi.
elluin
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Luty 05, 2012, 08:44:04 »

Mimi, na drugiej stronie był temat o maszynach do szycia. Proszę sprawdź następnym razem zanim coś napiszesz, czy podobny wątek już nie istnieje.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!