|
MurasakiUsagi
|
 |
« Odpowiedz #75 : Lipiec 17, 2010, 12:08:53 » |
|
myślę, że najłatwiej by było uszyć poszczególne części i potem ze sobą złączyć tak ogólnie to zastanawiam się nad tym, jak jest uszyta połowa sukienek z Victorian Maiden...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Medra de Mort
|
 |
« Odpowiedz #76 : Lipiec 17, 2010, 08:03:41 » |
|
Tyle, że ta ze zdjęcia na przykład ma tyle elementów, że aż głowa mnie boli, gdy na to patrzę..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MurasakiUsagi
|
 |
« Odpowiedz #77 : Lipiec 24, 2010, 01:00:39 » |
|
jeśli mowa o tej ze zdjęcia, które podałaś to chyba nie jest taka skomplikowana - gorset z naszytym (przypiętym?) kwiatkiem doszyte rękawy z falbanami. Dół składa się z falban z podszywanymi koronkami - prostokątne pasy materiału zmarszczone na jednej z dłuższych krawędzi. Górna falbana z innego materiału jest rozkloszowana i udrapowana, brzeg ozdobiony falbanką. http://www.bodyline.co.jp/bodyline/showProduct.asp?id=2818&pageNumber=1&pageStop=stop_20&noSubType=N drapowanie ale mniejsze Bardzo prawdopodobne, że gorset nie jest wszyty tylko po prostu założony na sukienkę. Pod sukienką jest jakaś halka, która sprawia, że wszystko ładnie się układa Szkoda, że nie widać dokładnie kroju góry sukienki:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Itonia
|
 |
« Odpowiedz #78 : Sierpień 08, 2010, 11:43:05 » |
|
To co widać na "zdjciu" to albo bluzka, suknia wieszchnia i spódnica albo suknia spodnia i wierchnia. Zależy od okresu. W każdym razie nie jest to jeden ciuch. Napewno dało by się to uszyć ale mi by się nie chciało XD tymbardziej jeżeli miała bym to zrobić jako jedną całość > <
|
|
|
|
|
|
Gothic Lolita and... her strawberry <3
|
|
|
|
Ofelia
|
 |
« Odpowiedz #79 : Grudzień 21, 2010, 10:11:13 » |
|
Macie moze jakieś wykroje na płaszczyk ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarkAnnette
|
 |
« Odpowiedz #80 : Październik 23, 2011, 02:56:29 » |
|
Dla mnie wszystkie ubrania wyglądają na skąplikowane... Wolalabym uszyć coś sama ale nigdy nic nie szylam. Tz Kiedyś sukienki dla lalek >.< Kilka lat temu ciocia próbowala mnie czegoś nauczyć ale nauczyla mnie tylko prosto szyć. Wątpie czy takie umiejętności wystarczą. Zwlaszcza, że u mnie w domu jedt tylko jedna maszyna która ma ponad 100 lat (moja babcia dostala ją od swojej babci, która dostala ją od swojej mamy), a moja mama napewno nie kupi mi maszyny bo twierdzi, że teraz ubieram się wystarczająco dziwnie. Więc zadaję pytanie: Czy na 100 letniej maszynie da się uszyć lolicią sukienkę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sariel
|
 |
« Odpowiedz #81 : Październik 23, 2011, 06:27:29 » |
|
moja ma jakieś 25 lat i ciągnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Amai
|
 |
« Odpowiedz #82 : Październik 23, 2011, 07:57:45 » |
|
Ja uważam, że te stare maszyny są najlepsze, na pewno są bardziej wytrzymałe, teraz jak sobie kupi maszynę to na pewno nie będzie działać jak te stare po babciach czy mamach ( może są wyjątki) . Sama mam "średniowieczną" maszynę bodajże firmy "Łucznik" czy coś takiego, też babcia ją od kogoś dostała i sprawnie działa. : ) Jak w ogóle działa to czemu nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sariel
|
 |
« Odpowiedz #83 : Październik 23, 2011, 11:16:12 » |
|
przetestuj ją na jakimś kawałku materiału, jak nie zaciąga nitki czy coś to czym się przejmować?;p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarkAnnette
|
 |
« Odpowiedz #84 : Październik 27, 2011, 08:15:25 » |
|
Moja babcia caly czas na niej szyje... Ale mi chodzi o to, że nie wiem czy dam radę wszyć np. zamek kryty (bo podomno zamek kryty wszywa się inaczej), albo czy da radę szyć z nicią gumową >.< Może rzeczywiście spróbuje na kawalku materialu, ale gorzej z zamkiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KawaiiNekoMimi
|
 |
« Odpowiedz #85 : Październik 27, 2011, 09:11:15 » |
|
Moja babcia caly czas na niej szyje... Ale mi chodzi o to, że nie wiem czy dam radę wszyć np. zamek kryty (bo podomno zamek kryty wszywa się inaczej), albo czy da radę szyć z nicią gumową >.< Może rzeczywiście spróbuje na kawalku materialu, ale gorzej z zamkiem  Ja mam nowiutka maszynę i pomimo częstego szycia to z takimi rzeczami mam problem a o gumowej nici to mogę pomarzyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elluin
|
 |
« Odpowiedz #86 : Październik 27, 2011, 10:05:27 » |
|
Do wszycia zamka krytego potrzebna jest odpowiednia stopka lub można też na zwykłej, ale nie może być przerwy między tymi dwoma "palcami" czy jak to nazwać. Gumonićmi nie szyje się z góry, tylko z bębenka ; P i efekt wychodzi tylko na cienkich tkaninach. Zarówno nowsza maszyna jak i stary Łucznik daje rady bez problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KawaiiNekoMimi
|
 |
« Odpowiedz #87 : Październik 27, 2011, 11:28:19 » |
|
Do wszycia zamka krytego potrzebna jest odpowiednia stopka lub można też na zwykłej, ale nie może być przerwy między tymi dwoma "palcami" czy jak to nazwać. Gumonićmi nie szyje się z góry, tylko z bębenka ; P i efekt wychodzi tylko na cienkich tkaninach. Zarówno nowsza maszyna jak i stary Łucznik daje rady bez problemu.
Co do gumowych nici to wiem, ze z bębenka ale moja maszyna nie ma zamiaru współpracować, chwile od uruchomienia mam cały bębenek poplątany, masakra z tego, a maszynę mam łucznika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaha
|
 |
« Odpowiedz #88 : Październik 27, 2011, 11:33:12 » |
|
moja mama mówiła, że do gumowych nici musi być metalowy bębenek
|
|
|
|
|
|
"Czasem musimy zejść do piekła w wyobraźni, aby nie trafić tam w rzeczywistości." Sarah Kane
|
|
|
|
KawaiiNekoMimi
|
 |
« Odpowiedz #89 : Październik 28, 2011, 12:00:58 » |
|
moja mama mówiła, że do gumowych nici musi być metalowy bębenek
mam takowy, a nie działczy
|