|
porcelalka
Gość
|
 |
« : Listopad 12, 2008, 11:05:45 » |
|
a szukam wykroi sukienek, ale broń Boże nie po japońsku tylko jakichś przystępnych, bo moja krawcowa przyszła nie jest lingwistką ^^;
pomocy? ^________^'
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elluin
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 16, 2008, 07:57:03 » |
|
Bez urazy ale krawcowa nie potrafi sama zrobić wykroju? Poza tym nie trzeba znać japońskiego żeby uszyć sukienkę np z GLB, bo przecież chodzi tylko o proporcje. Ja robię swoje wykroje, ale nie mam ich w tej chwili przy sobie, zresztą i tak są czasem tak zrobione, że tylko ja je potrafię zrozumieć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
porcelalka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2008, 07:36:58 » |
|
Bez urazy ale krawcowa nie potrafi sama zrobić wykroju? Poza tym nie trzeba znać japońskiego żeby uszyć sukienkę np z GLB, bo przecież chodzi tylko o proporcje. Ja robię swoje wykroje, ale nie mam ich w tej chwili przy sobie, zresztą i tak są czasem tak zrobione, że tylko ja je potrafię zrozumieć  bo to nie jest krawcowa z zawodu tylko amator.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Klaudynka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 16, 2008, 04:08:34 » |
|
Ja tam jak mam coś uszyć, to biore wykroje z Burdy i modyfikuję, łązę jeden z drugim. Na upartego, oczywiście mogłabym robić wykroje sama, ale jak nie muszę to mi się nie chce. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harcerka
Newbie
I Made in Japan
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2008, 06:14:52 » |
|
Ja potrzebuję wykrojów do jakiejś spódniczki, takiej odstającej i pytanie: Jaki materiał jest najlepszy do tych 'kloszowatych' spódniczek??
|
|
|
|
|
|
Made in Japan
|
|
|
|
Bubu
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2008, 08:05:30 » |
|
Spódnica może być szyta z koła (najprościej)*, z klinów albo z falban. Jeżeli masz porządną, sterczącą halkę, to materiał może być jakikolwiek, ale jakiś sztywniejszy lepiej sterczy sam w sobie. * Składasz materiał na cztery (w kwadrat), w rogu wycinasz ćwiartkę koła, które będzie mieć obwód pasa, na dole takoż ćwiartkę koła. Rozkładasz, wykańczasz, ozdabiasz, wszywasz gumkę bądź zamek... Na życzenie mogę spróbować to narysować w paincie 
|
|
|
|
|
|
Lo, w ustach czuję niesmak, dziś ich nie otworzę Zwłaszcza do ciebie, ale w oczach dojrzyj pożar. W mych oczach jest przysięga: w tym samym hotelu Znajdą mnie rano w wannie i we krwi całego.
|
|
|
Harcerka
Newbie
I Made in Japan
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2008, 08:08:29 » |
|
Jakbyś mogła to poproszę^^
|
|
|
|
|
|
Made in Japan
|
|
|
|
Bubu
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 21, 2008, 09:23:22 » |
|
 Voila. Wiem, że przepięknie i profesjonalnie to zrobiłam  Mam nadzieję, że ktoś coś z tego zrozumie i że się przyda.
|
|
|
|
|
|
Lo, w ustach czuję niesmak, dziś ich nie otworzę Zwłaszcza do ciebie, ale w oczach dojrzyj pożar. W mych oczach jest przysięga: w tym samym hotelu Znajdą mnie rano w wannie i we krwi całego.
|
|
|
|
Vinkei
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2008, 09:29:36 » |
|
-
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2011, 12:52:24 wysłane przez Vinkei »
|
|
|
|
|
|
Klaudynka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2008, 10:04:15 » |
|
Bardzo ładnie to zrobiłaś Bubu. ^^ z tym jedny zastrzeżeniem, że miejsce, gdzie wycinamy pas, nie do końca będzie miało taki kształt jak na rysunku, bo po rozłożeniu powstałyby takie "ząbki" (jeśli nie wiecie o co mi chodzi to spróbujcie sobie na kartce papieru). Chciałam też dodać, że jeżeli nie mamy tyle materiału, nie musimy kroić spódniczki z całego koła, a z jego części: 3/4 lub 1/2, wtedy dzielimy obwód w pasie przez odpowiednio mniejszą liczbę części, powstanie nam spódniczka o mniejszej ilości fałd, ale to wcale nie musi być wada. ^^
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harcerka
Newbie
I Made in Japan
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 21, 2008, 10:32:21 » |
|
Dzięki Bubu!! Jutro zaczynam pracę nad moim pierwszym 'dziełem'
|
|
|
|
|
|
Made in Japan
|
|
|
|
Bubu
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 22, 2008, 12:12:34 » |
|
Tuethan - faktycznie rysunek może być nieco nieprecyzyjny i wiem, o co Ci chodzi z ząbkami, zgodzę się też co do Twoich uwag o ilości materiału. Właśnie z koła szyłam spódnicę, której zdjęcie jest w temacie "Nasza twórczość - hand made", można tak uszyć również halkę.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 12:14:22 wysłane przez Bubu »
|
|
|
|
|
Harcerka
Newbie
I Made in Japan
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 22, 2008, 12:58:21 » |
|
Ej, ale jak się odetnie te 'ząbki' to chyba będzie dobra w pasie, nie?
|
|
|
|
|
|
Made in Japan
|
|
|
|
Bubu
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 22, 2008, 02:31:20 » |
|
Owszem, ale łatwiej zrobić to od razu w odpowiednim kształcie, odmierzając odległość centymetrem kawałek po kawałku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|