Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Clo

Strony: 1 ... 10 11 [12]
  Drukuj  
Autor Wątek: clo  (Przeczytany 8847 razy)
Ninka
Jr. Member
**

jdurys@gmail.com
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #165 : Listopad 04, 2010, 09:43:18 »

Jak zamawiacie coś dużego, albo istotne żeby było szybko, jak tylko możecie, najlepiej wysłać za pośrednictwem jakichś znajomych, niech napiszą w tym świstku, że to prezent, zaznaczą bardzo niską wartość. Niby to oszustwo ale po co płacić jakiś dodatkowy podatek za nie wiadomo co? Kupiłam gorset z Nowej Zelandii, wartość ok. 200 euro, babka napisała 20 euro, napisała że w środku jest "costume- gift" i się nie przywalili.

Nienawidzę poczty, szczególnie poczty polskiej która już kilka razy odsyłała paczki do sendera, bo przy adresie, który podałam, nie było wcale napisane, że tam jest firma, a nie dom. Zamawiam zawsze paczki do firmy taty, ale ewidentnie jest różnica. Rzygać mi się chce jak mam coś wysyłać albo odbierać, stąd różne kombinacje.
lamiette
Hero Member

return your revolte into style - FasciNation

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #166 : Listopad 04, 2010, 10:22:38 »

jeśli chodzi o pocztę to akurat mam miłe doświadczenia ostatnio, panie w okienku są spoko a listy za granicę idą szybko (ostatnio do Niemiec jakieś 3 dni, zobaczymy ile im zajmie Izrael xD )

"For the record, Bodyline is on the freaking dirt-cheap end of the spectrum. They must use elves chained to sewing machines to produce that shit, or possibly unicorns."

http://la-miette.blogspot.com/
koharu
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #167 : Listopad 17, 2010, 06:28:21 »

Dziś otrzymałam powiadomienie, że nałożyli mi cło na oczekiwaną od 2 miesięcy paczkę... skoro jej wartość nie przekraczała przepisowych 150 euro, po prostu trzeba jechać z odpowiednimi dokumentami i się wykłócać, ee, dochodzić swojej racji?

To powiadomienie nie jest dla mnie do końca jasne, dlatego pozwolę sobie spytać - pewnie któraś z Was miała taką sytuację i wie. Co trzeba im dostarczyć? Potwierdzenie opłaty z paypala, coś jeszcze? I czy trzeba koniecznie tam jechać? Będę i tak do nich dzwonić, ale chciałabym mieć jakieś rozeznanie. Z góry dziękuję za odpowiedź
demonedaway
Jr. Member
**

« Odpowiedz #168 : Kwiecień 05, 2011, 03:32:29 »

Mam pytanko związane między innymi z cłem. Zamawiała może któraś z Was z Clobbaonline? Jeśli tak, to jakim serwisem wysyłkowym, jaka była wartość paczki i czy dorzucili Wam do tego cło? Chciałabym zamówić coś z tej strony, ale jeżeli jest ryzyko, że będę musiała zapłacić bodajże 200zł cła, to będę musiała z tego niestety zrezygnować, bo taka majętna to ja nie jestem. A pod ceną produktu, jakim jestem zainteresowana, napisane jest "can be custom"... więc chyba prawdopodobieństwo, że cło będę musiała zapłacić, jest spore. 
Kar Lin
Hero Member

Królowa offtopów (i moderdca niewiniątek)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #169 : Kwiecień 05, 2011, 03:37:21 »

Chodziło im raczej o to, że mogą zrobić daną rzecz w rozmiarze na życzenie ;p

A cło- jak zostało napisane na kilkunastu stronach tego tematu- zależy od bardzo wielu czynników. To, że komuś udało się ominąć cło z paczką o bardzo dużej wartości wysłaną DHL nie znaczy, że celnicy nie doczepią się do malutkiej i taniej wysłanej przez EMS.
demonedaway
Jr. Member
**

« Odpowiedz #170 : Kwiecień 05, 2011, 03:53:18 »

Aa, no faktycznie... Myślałam, że chodzi o "custom" w sensie "custom tax".  ^^;

Czyli w efekcie nic tak na prawdę nie wiadomo. W każdym razie, dziękuję bardzo za odpowiedź.
hatsu
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #171 : Kwiecień 05, 2011, 06:46:15 »

Clobba chyba zaniżają wartość paczki, przynajmniej tak było w moim przypadku i nie dostałam cła. Ale to jest ruletka  Grin
snowwhite89
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #172 : Kwiecień 05, 2011, 11:29:16 »

Fakt i wpisują jako prezent. I sam mi doradzał brać nie więcej niż przesyłka do 30$.
elluin
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #173 : Lipiec 11, 2011, 11:48:56 »

Niedawno dowiedziałam się, że firmy mogą się ubiegać o zwrot podatku za zakupione towary, nie jestem pewna jak to jest w przypadku osoby fizycznej, ale jeśli ktoś jest zainteresowany to odsyłam tu http://www.rp.pl/artykul/633588.html
Na razie nie planuję żadnych grubszych zakupów, więc nie chce mi się tego dokładnie rozkminiać. Ale myślę, że warto spróbować, w przypadku zakupów butów czy ubrań podatek to 23%, więc to nie mało. Cła czyli 10% nie można odzyskać.

Kar Lin
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #174 : Lipiec 11, 2011, 12:40:35 »

"Broszura informacyjna Ministerstwa Finansów: zwrot podatku VAT naliczonego w innym państwie UE", czyli raczej Japonii to nie dotyczy.

Zwrot podatku otrzymują na pewno cudzoziemcy robiący zakupy na terenie Unii (często wypełnialiśmy w pracy druki dla Rosjan Grin http://www.vat.pl/taxfree/), wydaje mi się że to nie działa w drugą stronę.
elluin
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #175 : Lipiec 11, 2011, 12:49:10 »

Fakt, no to chyba nic z tego :/

rosehime
Gość
« Odpowiedz #176 : Październik 21, 2011, 01:50:27 »

Od jakiej kwoty zakupów bądź wagi (nie wiem od czego jest to zależne) mogą dowalić cło?
Sariel
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #177 : Październik 21, 2011, 02:55:45 »

od każdej:D

generalnie cło to od dużej kwoty (150 euro?), ale mogą naliczyć vat 23% od wartości kilkadziesiąt dolarów, czyli tak na dobrą sprawę zawsze;p

no i to jest tylko teoria Smiley
Kar Lin
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #178 : Październik 21, 2011, 05:13:59 »

Lepiej być przygotowanym zawsze na dodatkowe opłaty.

Strony: 1 ... 10 11 [12]
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!