|
Lilcia
|
 |
« : Sierpień 24, 2008, 06:54:33 » |
|
mam pytanko. Jutro powinna przyjsc do mnie zamowiona sukienka z AP, i jestem pewna ze stanie na cle. Jak sie o tym dowiem? I gdzie powinnam ja odebrac? Ile czasu moze tam przelezec? Jestem do konca wakacji za granica i nie wiem co robic :/ 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
blackqueen2
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 24, 2008, 07:10:41 » |
|
Wyślą do Ciebie zawiadomienie, musisz się zgłosić, opisać co było w paczce i zapłacić a potem odebrać. Tak skrótowo opisałam 
|
|
|
|
|
|
My love lives at the end of the rainbow, someday I'm gonna fly there on a firefly...
|
|
|
|
Lilcia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 24, 2008, 07:12:38 » |
|
tylko gdzie? a jesli dostaje prezent??? skad mam wiedziec co jest w srodku? XD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
blackqueen2
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2008, 07:16:30 » |
|
Słuchaj na pewno na zawiadomieniu będzie napisane gdzie masz się zgłosić itp a jak już tam pójdziesz to wszystko Ci powiedzą. Cło chyba obejmuje tylko rzeczy które zamawiasz ze sklepów i płacisz za nie a nie prezenty, ale nie jestem na 100% pewna. Najlepiej jak pójdziesz ze swoją mamą czy ojcem, zawsze będzie Ci raźniej skoro nigdy jeszcze nie byłaś w takiej sytuacji.
|
|
|
|
|
|
My love lives at the end of the rainbow, someday I'm gonna fly there on a firefly...
|
|
|
|
Mada
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 24, 2008, 10:07:47 » |
|
W powiadomieniu ktore ci wysla, bedzie napisane co masz zrobic w przypadku gdy to paczka z (a)twoimi zakupami (b)rzeczami za darmo. Drukujesz odpowiednie dokumenty (np. xero dowodu) i wysylasz lub zawozisz do urzedu celnego. Tyle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lilcia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2008, 01:27:37 » |
|
dzieki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
najeli
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 26, 2008, 09:16:51 » |
|
Określony w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 918/83 próg wartości wynoszący 22 ECU nie był podwyższany od 1991 roku, podczas gdy jednocześnie cła zostały w istotny sposób zmniejszone lub nawet zniesione. W związku z tym należy podwyższyć próg wartości dla przesyłek o niewielkiej wartości."
tak więc w Dzienniku L85/1 wprwadzono zmianę :
" 3) w art. 27 wartość 22 ECU zastępuje się wartością 150 EUR; "
|
|
|
|
|
|
upon the Bosh - like world...
|
|
|
|
elluin
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 26, 2008, 09:55:25 » |
|
Co to jest 22ECU?
Czyli dobrze rozumiem, że jeśli wartość paczki jest mniejsza niż 150 EUR to nie zapłacę cła? Jak na razie kupowałam tylko niedrogie rzeczy, więc nigdy nie płaciłam cła.
Opłatę za wysyłkę też wlicza się do wartości przesyłki? Chyba tak, prawda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Juka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 26, 2008, 02:17:33 » |
|
wlasnie tu jest giszeft, bo teoreytcznie nie powinno tak byc, ale jednak niektorzy wliczaja  ja nigdy nie placilam cla, ale przyjdzie kryska na matyska... 
|
|
|
|
|
|
Does your depravity know no bounds?
|
|
|
|
hebiichigo
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 26, 2008, 04:58:38 » |
|
Czy mozna pobrac clo gdy na paczce jest napisane "Prezent" ? Jesli ktos wie na sto procent, niech szybko napisze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Juka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 26, 2008, 05:47:54 » |
|
mozna pobrac cło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pacynka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 26, 2008, 07:03:34 » |
|
jak najbardziej można, niestety... ale z tego co wiem, to jest ono niższe niż normalne. nie są to na 100% potwierdzone informacje bo jak dotąd, żadnego "prezentu" mi nie oclili.
|
|
|
|
|
|
Landrynkolandia pełna cukierków
|
|
|
|
Juka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 26, 2008, 09:28:39 » |
|
jesli jest to gift, to poki nie przekracza wartosci 50$ z przesylka nie ocla. potem juz zaczyna sie potencjalne clo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 16, 2008, 04:49:56 » |
|
BARDZO WAZNE!
Przy zakupie produktow z Internetu spoza Unii Europejskiej CLO placi sie, gdy wartosc paczki przewyzsza 150 EUR.
Gdy paczka jest oznaczona jako gift cla pobiera sie tylko 2,5% jednak nie we wszystkich przypadkach i wtedy wartosc paczki nie moze przekraczac 700 EUR. Jednakze, nie zawsze "gift" jest honorowany.
Informacje zaczerpniete od osoby z licencja celinka , prawa te obowiazuja od 1 grudnia 2008
Korzystajcie rozwaznie!  (proponuje moj post przykleic)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Juka
|