|
Difteria
|
 |
« Odpowiedz #195 : Lipiec 25, 2010, 08:33:12 » |
|
Dzięki Rika! Bawełna, powiadasz... Znalazłam tylko coś takiego [link] i [link] a tutaj jedna z dziewczyn właśnie takową wychwala. No nie wiem, nie wygląda to zjawiskowo, ale czasem pozory mylą... Właśnie obawiam się że pomimo prostoty moje "wprawne" ręce tylko zniszczą materiał D: A z halką z organzy jest chyba trudniej niż z tiulową, przynajmniej na to wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Juka
|
 |
« Odpowiedz #196 : Lipiec 25, 2010, 09:23:08 » |
|
ja wlasnie bede kombinowala sobie halke. chce ja zrobic z wartstwy podszewki, tiulu i moze naa to bawelna, ale sama nie wiem XD
|
|
|
|
|
|
Does your depravity know no bounds?
|
|
|
|
Orlaith
|
 |
« Odpowiedz #197 : Lipiec 25, 2010, 11:05:09 » |
|
A ja po failu na kole przymierzam się do kupna organtyny, wydaje się sztywniejsza niż tiule, no i może nie będzie opadać...
|
|
|
|
|
|
Widmo ukazało się Marysi.
|
|
|
|
rika
Gość
|
 |
« Odpowiedz #198 : Lipiec 26, 2010, 01:32:49 » |
|
jak dla mnie lepiej jest budować puff na ilości falban itp. a nie sztywności materiału. więcej zachodu, ale przynajmniej nie klapnie, no bo nie ma jak.
organtyna też będzie klapać raczej, tylko później.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ninka
|
 |
« Odpowiedz #199 : Listopad 04, 2010, 09:18:13 » |
|
Organtyna jest przecież cieniuteńka! A i tiul można dostać różny: sztywny albo mniej, ten mniej jest określany mianem "bridal" (ślubny) i jak nazwa wskazuje jest używany do welonów. Wiele warstw to podstawa, po prostu przy tylu nie będzie mogła klapnąć. Jeszcze można stelaż, choćby z plastikowych szyn, ale wg mnie to strata czasu, bardzo niewygodne. Ja mam halkę 3-warstwową (karczek z koła, pojedynczy, do niego doszyte te warstwy), na obwód dołu 6m i sterczy jak należy. Jest z sztywnego tiulu, prana wyłącznie ręcznie w zimnej wodzie. A a propos prania, nie trzeba wcale prać jej często. Np. gorsetów w ogóle można nie, ew. jeśli bardzo będą śmierdziały jakimiś papierosami czy zwierzętami, w pralni chemicznej. Z halką tak samo.
Bawełna nie jest do halki odpowiednia, bo żeby była dostatecznie stercząca musiałaby mieć gramaturę ok. 400 g/m2, co jest mocno wyrąbane w kosmos skoro w gorseciarstwie używa się bawełny ok 300g/m2. I nie jest ona sztywna. Z bawełny warto zrobić spodnią warstwę halki, ale to dla miłego dotyku, nie sterczenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mascota
|
 |
« Odpowiedz #200 : Grudzień 11, 2010, 08:54:39 » |
|
A czy którakolwiek z bodylajnowych halek jest dobra? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arisuu
|
 |
« Odpowiedz #201 : Grudzień 12, 2010, 11:39:33 » |
|
Ta za 100$ podobno jest dosyć fajna :>
|
|
|
|
|
|
Dobry kotek niecnotek.
|
|
|
|
Lladia
|
 |
« Odpowiedz #202 : Grudzień 12, 2010, 07:43:35 » |
|
A ma ktoś może tą halkę z Candy violet? Gdzieś kiedyś czytałam, że ponoć jest bardzo dobra.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Phantom
|
 |
« Odpowiedz #203 : Grudzień 13, 2010, 08:23:55 » |
|
Mam dość głupie pytanie... jako, że nie umiem kompletnie szyć, pomyślałam, żeby iść do krawcowej po halkę, i chciałabym wiedzieć, co mam jej powiedzieć? Wystarczy, że powiem 'Chciałabym halkę?' 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinkei
|
 |
« Odpowiedz #204 : Grudzień 13, 2010, 09:29:02 » |
|
najlepiej zdjęcie pokaż i wyjaśnij, do czego ma służyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurenaisuiren
|
 |
« Odpowiedz #205 : Grudzień 13, 2010, 01:48:05 » |
|
Być może miałam po prostu pecha, ale byłam w dwóch pracowniach krawieckich i żadna z czterech pracujących tam pań nie wiedziała o co mi chodzi. Oczywiście wyjaśniłam do czego ta halka ma służyć, pokazałam zdjęcia, ale panie po prostu nie wiedziały jak takie coś uszyć. W końcu uszyłam sama z babciną pomocą XD
|
|
|
|
|
|
Who's to say what is proper? What if it was agreed that proper was wearing a codfish on your head, would you wear it?
|
|
|
|
Itonia
|
 |
« Odpowiedz #206 : Grudzień 13, 2010, 02:46:04 » |
|
Być może miałam po prostu pecha, ale byłam w dwóch pracowniach krawieckich i żadna z czterech pracujących tam pań nie wiedziała o co mi chodzi. Oczywiście wyjaśniłam do czego ta halka ma służyć, pokazałam zdjęcia, ale panie po prostu nie wiedziały jak takie coś uszyć. W końcu uszyłam sama z babciną pomocą XD
Większośc przeciętnych krawcowych ma problemy z uszyciem halek najlepiej znaleść taką która szyje też dla teatrów i poprosić o "paczke" - tak w balecie nazwywa się sztywna tiulowa spódnica w której baletnice tańczą. Jeżeli krawcowa wiedziała by jak taką uszyć to napewno nie będzie miała problemu z przystowoaniem "paczki" do lolicich potrzeb ; P
|
|
|
|
|
|
Gothic Lolita and... her strawberry <3
|
|
|
Joazja
Jr. Member

the insane one
|
 |
« Odpowiedz #207 : Styczeń 05, 2011, 10:03:51 » |
|
 Czy myślicie, że taka "kulka" nadawałby się na halkę?
|
|
|
|
|
|
Tańczę taniec głupców
|
|
|
|
Elphie
|
 |
« Odpowiedz #208 : Styczeń 06, 2011, 09:50:33 » |
|
Jakoś mi to nieszczególnie wygląda... puff nie będzie wyglądał przy takiej kwadratowo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|