|
rika
Gość
|
 |
« Odpowiedz #180 : Kwiecień 04, 2010, 11:39:26 » |
|
stało się, zmarnowałaś żelatynę  biedna, na pewno wolałaby zostać spożyta. ej, w sumie, jak są halki z szyfonu to je tez krochmalicie? bo on w sumie i tak jest miękki to nie wiem czy jej wiele pomoże.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2010, 11:43:33 wysłane przez rika »
|
|
|
|
|
|
|
|
elluin
|
 |
« Odpowiedz #181 : Kwiecień 05, 2010, 01:31:33 » |
|
stało się, zmarnowałaś żelatynę  biedna, na pewno wolałaby zostać spożyta. A może żelatyna sama chciałaby zdecydować czy woli być spożyta czy też wylądować na halce? Pomyślałaś o jej uczuciach? Z tego co wiem to krochmal z mąki ziemniaczanej robi się właśnie w ten sam sposób co kisiel i podobną gęstość. A dopiero potem wlewa się to do wody i w tym macza halkę. Muszę też zrobić swoim halką w końcu to krochmalenie, przydałoby się w tym tygodniu. Napiszę potem jak mi wyszło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Difteria
|
 |
« Odpowiedz #182 : Kwiecień 05, 2010, 01:39:01 » |
|
Właśnie ten cały "kisiel" (wlany do wody) prawdę mówiąc, tak mi pokleił halkę, że potem musiałam oddzierać wszystkie warstwy od siebie. Na szczęście nic się z nią tragicznego nie stało. Dlatego też spytałam, bo chyba źle sporządziłam krochmal :S
A taką z szyfonu może w gotowym krochmalu do firanek? Choć jaki efekt będzie to nie wiem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chii
|
 |
« Odpowiedz #183 : Kwiecień 05, 2010, 01:56:02 » |
|
a wysuszyłaś ją potem? czy ubrałaś od razu na siebie?^_^
|
|
|
|
|
|
people say crazy things just 'cause i said it don't mean that i meant it.
|
|
|
|
Difteria
|
 |
« Odpowiedz #184 : Kwiecień 05, 2010, 02:08:22 » |
|
Wysuszyłam... Mokre warstwy z łatwością się od siebie oddziela przecież. Za to jako suche już były sklejone.
Właściwie to ja pytania nie sprecyzowałam. W momencie kiedy mam zamoczyć halkę, to krochmal ma mieć wtedy postać rzadkiego kisielu, czy powinien mieć bardziej... wodną konsystencję? A może zupełnie inaczej ma wyglądać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rika
Gość
|
 |
« Odpowiedz #185 : Kwiecień 05, 2010, 04:15:48 » |
|
ma wyglądać jak kisiel, ale potem wlewasz go do czystej wody i w tym moczysz (chyba, że chcesz kalke jak stal  ) samą mąke dodawałaś?  nie mam pojęcia skąd taki efekt, ale krochmal to nie kropelka XD może właśnie spróbuj lżejszy. ]A może żelatyna sama chciałaby zdecydować czy woli być spożyta czy też wylądować na halce? Pomyślałaś o jej uczuciach? ale żelatyna nie może ich nam wyrazić...  to sprawa dla etyka!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2010, 04:27:28 wysłane przez rika »
|
|
|
|
|
|
Chii
|
 |
« Odpowiedz #186 : Kwiecień 05, 2010, 10:29:15 » |
|
ej, ale skąd wiesz, że żelatyna nie chce się z tobą skontaktować?!  może ona się kontaktuje tylko nie rozumiesz jej?!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rika
Gość
|
 |
« Odpowiedz #187 : Kwiecień 05, 2010, 10:36:13 » |
|
podejżewam, że chce, niestety są trudności w komunikacji. w końcu żelatyna nie jest w stanie mówić. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chii
|
 |
« Odpowiedz #188 : Kwiecień 05, 2010, 10:45:40 » |
|
fakt, nie ma s-t-r-u-n-g-ł-o-s-o-w-y-c-h, ale może telepatycznie chce się porozumieć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Boromirka
|
 |
« Odpowiedz #189 : Kwiecień 05, 2010, 11:18:26 » |
|
Rika: zostań żelatynowym szamanem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Difteria
|
 |
« Odpowiedz #190 : Lipiec 25, 2010, 03:06:03 » |
|
Chcę petticoat podobny do http://qutieland.com/product.php?id=4911. Myślicie, że lepszym rozwiązaniem będzie sprowadzenie z zagranicy (tylko w sumie nie wiem skąd, bo w Qutie mają zabójcze koszty przesyłki) czy zlecenie uszycia u krawcowej? 2. Ile metrów materiału jest potrzebnych do uszycia takowej, dajmy na to z czterech warstw, by dawała efekt super-puffu? (Ale też nie przesadzonego >D)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Manakawaii
|
 |
« Odpowiedz #191 : Lipiec 25, 2010, 03:53:07 » |
|
ja mam tylko dwie warstwy ale stoi jak szalona  .Ale ja mam taki siatkowany super twardy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Difteria
|
 |
« Odpowiedz #192 : Lipiec 25, 2010, 04:17:46 » |
|
Hm... tiul? Cały czas się zastanawiam czy lepiej z organtyny czy tiulu, z tego drugiego mam dwie i oklapły po kilku miesiącach użytkowania. Krochmal mi niewiele pomaga. Z tym pierwszym do czynienia nie miałam jeszcze, ale widzę że jest coraz popularniejszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Manakawaii
|
 |
« Odpowiedz #193 : Lipiec 25, 2010, 04:36:32 » |
|
To jest podobny materiał jak woalki tylko że taki troche twardszy mi sie wydaje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rika
Gość
|
 |
« Odpowiedz #194 : Lipiec 25, 2010, 07:05:27 » |
|
mana chyba ma tiul sztywny. albo organze. kurna nie wiem z czego sie robi wolaki ;x
nie wiem, brando robią z organzy głównie. tiul jak dla mnie failuje, imo są dwie opcje: - miekkie materiały z DUZĄ ilośćią falbanek, warstw. - bawełna podobno ładnie trzyma ale nie próbowałam. :? pare razy coś takiego słyszałam, na eglu tysz. z pół roku się zbieram, żeby sobie z tego uszyć i mi się nie chce. -.- (też się zastanawiam, jakiej grubości oni biorą i nie moge sobie wyobrazić jak by to wyglądało.)
a halkę najlepiej samemu uszyć, to jest chyba najprostsza lolicia rzecz do zrobienia. ktoś gdzieś tutaj szastał tutorialem, zaraz wygrzebie. nie trzeba mieć maszyny, ręcznie też szybko pójdzie i większa szansa, że ładnie zszyjesz.
metrów na 4 warstwy bym dała z 10(?), ale ja nie umiem takich rzeczy liczyć. :< wim, spytam się kogoś mądrego. chyba powinno być z 15 na porządny puff, IMO.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2010, 07:39:39 wysłane przez rika »
|
|
|
|
|
|
|