|
Kishira
Gość
|
 |
« : Czerwiec 16, 2008, 08:22:37 » |
|
hej xd mam takie pytanko.. jak trzeba zabrac sie do uszycia jakiejs sukienki ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olusiak
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 16, 2008, 08:33:06 » |
|
dziwne pyt  ... miec wykroj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kar Lin
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 16, 2008, 08:46:31 » |
|
Z takim podejściem to odradzam branie się od razu za sukienkę, zacznij od rzeczy prostszych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariolenka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 16, 2008, 10:21:27 » |
|
hm, ja dla samej siebie jeszcze nie szyłam (chociaż może już to zrobiłam ale moja pamięć jest do du..szy  ) ale od kurdupla szyję ciuchy dla różnych lalek itd i doszłam do wprawy, nie używam żadnych wykrojów, robię przymiarki i wtedy odpowiednie kawałki materiału ucinam jak mi pasuje. Ale jeśli wcześniej w ogóle nie szyłaś, to lepiej zacznij od prostszych rzeczy jak już to Kar Lin wyżej wspomniała, bo nad sukienką trzeba by było długo ślęczeć, żeby dobrze na osobie leżała. ( nieświadomy rym  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
La Lolita Rock Diva
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2008, 01:23:23 » |
|
rada Kar Lin to tak ostro zabrzmiała  Jak uszyc? hmm 1.znaleść odpowiedni materiał 2.miec odpowiedniu powiekszony wykrój 3.wyciąć poszczególne elementy z materiały <podpiac szpilkami wykrój do materiału> 4.umieć obsługiwać sie maszyną do szycia i za pomocą niej zszyć elementy ze sobą 5.doszyć jakies koronki,czy inne dekoracje i powinna być gotowa czy dobrze piszę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elluin
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 17, 2008, 01:34:31 » |
|
Nie należy zapominać o zapasie na szwy przy krojeniu tj około 1cm. Kroi się materiał złożony prawą stroną do środka, bo większość części musi być skrojona podwójnie albo symetrycznie wtedy kładziemy formę przy złożonym brzegu. Jeszcze dodam, że większość rzeczy kroi się 'po nitce' czyli wzdłuż materiału, a np falbany, odszycia i inne wykończenia po skosie. Dzięki temu sukienka będzie się odpowiednio układać. A koronki często doszywa się w trakcie szycia a nie na końcu, bo wtedy brzydko wyglądają. Poza tym czasem w trakcie szycia, a już na pewno po skończeniu należy rozprasować szwy rozkładając je na boki lub na jedną stronę.
Hah trochę zamieszałam jak na początek, ale w szyciu trzeba sobie od razu wyrabiać dobre nawyki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kishira
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 17, 2008, 01:43:25 » |
|
No dziękuję za rady.. Tzw.. szyłam trochę no ale faktycznie.. powinnam zacząć od czegoś prostego.. OSTATNIO W MOJEJ PRZEPEŁNIONEJ szafie znalazłam fajną bluzkę i obszyłam ją czarnymi koronkami i wygląda świetnie  Jeszcze ją trochę dopieszczę i powinna być ok. Natomiast uszycie takiej sukienki zajmuje mega dużo czasu.. na pewno. A Tak wogóle to w ile opanowaliście wprawe do uszycia sukeinki ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
La Lolita Rock Diva
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 17, 2008, 01:48:14 » |
|
ja jeszcze nic nie szyłam - zero sukienek,ale moja mama kiedyś prowadziła sklep gdzie wszytkie ubrania sama recznie uszyła <suknie,marynarki etc> wiec ona mi wytłumaczyła naczym to polega xD a Elliun przynajmiej dobrze,że o tym wspomniałaś  uszycie sukni - najprostszej wcale nie zabiera,aż tak dużo czxasu  tzn to zalezy od tego ile go posiadasz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elluin
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 17, 2008, 02:05:25 » |
|
U mnie jest przeważnie tak, że jak za drugim razem coś uszyję to jestem z tego zadowolona. Ogólnie to mi szycie łatwo przychodzi, zależy też jak bardzo się do czegoś przykładam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaori
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2008, 02:39:04 » |
|
lepiej znaleźć sobie szyjącą mamę, babcię czy ciocię xD chyba, że czyjś ojciec umie szyć XDDD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
La Lolita Rock Diva
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 17, 2008, 02:47:27 » |
|
nie,bo lepiej sie samemu nauczyć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elluin
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 17, 2008, 02:55:42 » |
|
Wcale nie, nic nie sprawia takiej radochy jak szycie samemu. A szyjąca mama/ciocia itd jest dobra żeby nam pomóc i doradzić. Sama mam mamę szyjącą i gdyby nie ona na pewno bym o wiele gorzej szyła. Wychowałam się przy maszynie do szycia i dzięki temu mam pojęcie o tym. Poza tym szycie skłania nas do większej kreatywności. Jeśli jesteś świadoma jak coś uszyć, jakie są możliwości to możesz szyć i wymyślać wiele ciekawsze rzeczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaori
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 17, 2008, 03:07:01 » |
|
moze i tak, ale jak jest siętakim leniem i beztalenciem, jeśli chodzi o tego typu rzeczy jak ja, to ktoś szyjący jest jedynym ratunkiem XD chociaż... może kiedyś coś spróbuję sama wykombinować  ale nie przewiduję sukcesu =="
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sweet ichigo
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 17, 2008, 04:03:30 » |
|
Mi uszycie sukienki zajęło ponad tydzień,.. bo się leniłam xDDD" jednego dnia robiłam obliczenia i szkice na kartce, następnego zrobiłam wykroje, kolejnego wycięłam elementy z materiału, a później zszywałam to... robiłam sobie okropnie długie przerwy (czasem całodniowe xD"), kombinowałam z koronkami, a to mi się nie chciało czegoś wyprasować, a tutaj nie pomyślałam, żeby zrobić coś wcześniej i prułam, doszywałam i zszywałam znowu ~.~" bardzo ważne jest, zeby przemyśleć co zrobić najpierw, żeby nie mieć późnej problemów czy dodatkowej pracy  Po uszyciu pierwszej sukienki (aktualnie jedynak, bo na razie nie stać mnie na materiał) wiem co robić po kolei, wiec kolejne powinny mi iść szybciej ^___^
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pacynka
|