|
Helga
|
 |
« : Czerwiec 26, 2006, 05:45:41 » |
|
a jak dbasz o welur? bo wiesz ze go ponoc nie wolno prac?  a ja mam jedna welurowa rzecz i jest to zespołowa słodka spódniczka do tańczenia xD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Glamur Princess Doll Maldoror
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 26, 2006, 05:48:06 » |
|
Weluru prac nie wolno - ale ja upralem i wyglada jak przed praniem  tylko że czysta. Nie lubie weluru bo imituje atłas - a raczej prubuje i cięzko to wychodzi [hope ze nie pomyliłem nazw materiałów bo jeszcze słabo w nich siedze]
|
|
|
|
|
|
...And the ambulance died in my arms...
|
|
|
Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 26, 2006, 05:50:03 » |
|
Wszystko zależy od tego jak do ciucha podejdziesz.Jak wrzucisz go do pralki na 30(i więcej)stopni wraz z innymi ciuchami i doprawisz do tego proszkiem do prania to pewnie ciekawie nie bedzie wygladał welur po takim zabiegu. Ja moje ciuchy z weluru piorę ręcznie w LODOWATEJ wodzie z delikatnym płynem do płukania a nie prania i nie wykręcam tylko odciskam wodę a reszta musi sama spłynąc.I wyglądają całkiem dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Helga
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 26, 2006, 05:51:29 » |
|
haha, nie wolno prac a tez wypralam ;P ale jest na to rada- wywiesic gdzies nad woda czy cos. coś jak gotowanie na parze tylko ze pranie  a z weluru to miekkie coś szybko odpada (sciera sie), wie cnie oplaca sie kupowac zbytnio
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 26, 2006, 05:53:15 » |
|
Heh to jakieś czary chyba bo moje ciuchy z weluru trzymają się doskonale;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Helga
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 26, 2006, 05:57:27 » |
|
w kazdym razie nie radze prania na dluzsza mete :} w ten sposob nie zniszczy sie szybko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 26, 2006, 06:09:49 » |
|
Ja swoje wyprałem bo chce sprzedac  Pozatym na vinylu pisze też żeby nie prac a ja piore juz któryś raz i nic sie tez nie dzieje - trza miec ręke i wyczucie [albo nie byc glupi jak amerykanie]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 26, 2006, 06:37:53 » |
|
No właśnie a zarówno vinyl jak i welur oraz lackę można czyścić wilgotną ściereczką najlepiej dobrze wyciśniętą, z dużą ilością piany. Potem wywieśić na dwór i wtedy przejmie świeży zapch wiatru(przynajmniej welur);]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 26, 2006, 06:45:51 » |
|
A byłaś kiedyś w vinylowych spodniach na potańcówie przez 6-8 godzin? Po tym zadna gąbeczka ani ściereczka nie pomoze tylko trza własnie wnętrze wyprac - ciepła woda z odrobiną mydła a potem niech troche obcieknie, wytrzec swiecącą czesc do scuha zeby nie było zacieków a potem czekac az srodek wyschnie. No a na końcu olejem silikonowym nablyszczyc i jak nowe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 26, 2006, 06:57:47 » |
|
No faktycznie w vinylowych nie ale w skóropodobnym cosiu na bawełnianej podszewce tak.Nie wiem co to za materiał ale to nie jest ani lacka ani lateks ani ekoskóra ani vinyl.Jest dość cienkie ale wygląda jak skrzyżowanie lacki ze skórą.Można prać te spodnie nawet w ciepłej wodzie z mydłem.Są super nawet w zimne dni;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 26, 2006, 07:00:38 » |
|
Są teraz różne dziwactwa. Ogulnie sztuczna skura od vinylu składowo nie różni sie bardzo to wszystko jakies polimery. Ale skury sztucznej bardzo nie lubie :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 26, 2006, 07:09:11 » |
|
Ale odbiegamy chyba trochę od tematu głownego czyli gorsetów:D. ja mam pytanie czy ktoś już eksperymentował z wymianą fiszbin z plastikowych na stalowe i jak to się skończyło?CZy gorset się nie zniszczył?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 26, 2006, 07:29:29 » |
|
Wiem że można wymieniac, bo robi to ta moja gorseciarka bardzo często ale technicznie to moze byc cięzkie bardzo, no i zalerzy od modelu - trzeba tez pamietac ze na fiszbiny metalowe trzeba jeszcze wszysc tunele z jakiegos mocnego materiału.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2006, 12:33:47 » |
|
MAm pytanie....jak lacka zbyt się naciągnie to już raczej się z nią nic nie da zrobić jeno wychrzanić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 17, 2006, 02:24:37 » |
|
Moszez sprubowac delikatnie wyprasowac, ale nie odpowiadam ze efekt[ na niektórych metkach pisze że można prasowac]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|