Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Czy Gothic Lolity to subkultura?

Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy Gothic Lolity to subkultura?  (Przeczytany 2245 razy)
Helga
Jr. Member
**

dead-can-dance@o2.pl
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 26, 2006, 05:32:37 »

;P
i wyslemy do bravo ;P
Euflonica
Hero Member

Queen of Hearts

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #16 : Styczeń 22, 2007, 06:29:29 »

Przejrzałam ten temat raz jeszcze. Dokładniej. Mam bowiem problem. Ale zacznę od początku...

Niektórzy mówią, że GL nie jest subkulturą. Inni twierdzą, że jednak jest. Sama jestem jednak za tym pierwszym, ale nawet, gdyby bycie lolitą oznaczało przynależność do subkultury, to nie uważam tego za nic złego...Mandi zresztą wyjaśnił to w jednym z pierwszych postów i nie zamierzam się powtarzać.

Wszystki pięknie i ładnie, ale jak wytłumaczyć tym od Giertycha, że to NIE JEST żadna subkultura, a jeśli już się uprą, że jest, to jak można im wytłumaczyć, iż nie jest to nic groźnego? Wiem, może to brzmi głupio, ale wprowadzili w mojej szkole pewien podpunkt w regulaminie, który brzmi mniej więcej:"wygląd ucznia nie może świadczyć o przynależności do jakiejkolwiek subkultury młodzieżowej".
Ja rozumiem, że czasami wyglądam na bardziej gothic niż lolita, ale nie słucham żadnego metalu, gotyku, czy bóg wie tam czego jeszcze, poza tym - nie ubieram się wyzywająco, jestem na ogół "pozakrywana" od szyji, po kostki, w każdym razie - nie odkrywam ciała, żadnego gołego brzucha, nóg też nie pokażę.

A mimo wszystko nie każdemu się to podoba. Nasz ukochany minister jest przeciwko "subkulturom". W szkole (przynajmniej u mnie) wymaga się bluzek o prostym kroju, najlepiej jeszcze dżinsy, nie wolno nosić zbyt wielu ozdób itd. Elegancja? Nie, niie na codzień -  tylko od święta.

Do końca ferii, po których nowy regulamin zostanie wprowadzony w życie zostało mi jeszcze kilka dni. Mimo to nie przychodzi mi na myśl: jak się wybronić?

I'll see you on the dark side of the moon
www.euflonica.com
Klaudynka
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #17 : Styczeń 23, 2007, 01:47:05 »

Myśle, że troche wyolbrzymiasz problem. Ja wiem, że teraz zasady w szkole dotyczące wyglądu są bardzo restrykcyjne, ale nie sądzę, żeby ktoś sie czepiał, jeżeli tylko w szkole nie pokazujesz ciała, nie nosisz mocnego makijażu i zbyt fikuśnych ozdób, ew. naszywek z "nieprawomyślnymi" hasłami. Osobną kwestią są mundurki, ale nie będziemy robić offtopów. Tongue
Itonia
Hero Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #18 : Styczeń 24, 2007, 08:27:41 »

U mnie w szkole kazdy ubiera sie jak chce (mala zaleta posiadania klas plastycznych)
Moze odchodze troche od tematu ale ja do szkoly staram sie ubierac lolicio (bo nie wiem czy to podchodzi)
ale nas mnie za to nie gonia zraszta postaram sie zamiescic kilka zdjec ^^ to bedzie mozna skometowac.

A apropo subkultur to jakis czas temu rozmawialam ze znajomymi z klasy na temat "kto do jakiej subkultury nalezy"
Powiedzialam, ze nie wiem czy gothic lolita to subkultura ale chcialabym taka lolita byc tyle ze mnie nie stac... A moj kochany kolega na to ze to nie ubrania swiadcza o tym do jakiej subkultury nalerzymy tylko to czy czujemy przynaleznosc do nirj ^^ Bardzo mnie to wtedy podnioslo na duchu ^^

Gothic Lolita and...   her strawberry <3
Euflonica
Hero Member

Queen of Hearts

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #19 : Styczeń 24, 2007, 10:56:06 »

Ehh, u nas do tej pory problemu nie było, w zasadzie gonili tylko za gołe brzuchy...
Ale teraz jest zmieniony regulamin...
A moj kochany kolega na to ze to nie ubrania swiadcza o tym do jakiej subkultury nalerzymy tylko to czy czujemy przynaleznosc do nirj ^^
...problem w tym, że nas nikt nie będzie pytał o to, czy czujemy się członkami jakiejkolwiek subkultury. Karzą nam się zmienić, jeśli im się będzie wydawało, że przynależymy, na podstawie wyglądu.

I'll see you on the dark side of the moon
www.euflonica.com

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!