|
Pacynka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 14, 2007, 07:46:07 » |
|
polecam odwiedzić sklepy ze sprzętem kuchennym w arkadii, w jednym z nich (nie pamiętam jakim, na reklamówce jest tylko coś po niemiecku i litery WMF) kupiłam foremki w kształcie króliczków  ciasteczka wyglądały uroczo. rok temu piekłam pierniczki na choinkę i z braku foremek w odpowiednich kształtach wyciełam z tekturki szablony (ludziki, choinki, dzwonki, bałwanki, osiołki, gwiazdki), przykładałam do rozwałkowanego ciasta i wycinałam nożem. trochę to pracochłonne ale efekty bardzo ładne (niech świadczy za to moja siostra, która nie zjadła swoich pierniczków bo jej było żal; a przecież w tym roku dostanie nowe)
|
|
|
|
|
|
Landrynkolandia pełna cukierków
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 14, 2007, 08:39:34 » |
|
budzą obawy z powodu salmonelli?
Nie salmonelli XD jak powiedziałaś wystarczy sparzyc jajka. Ja generalnie nie lubie spożywac surowych jajek- chociaż tutaj każą je dobrze utrzec (wiec będą przypomina krem) i może się skuszę ^^. La Lolita>> zestaw foremek-polecampomysł na oryginalne ciasteczkaProponuje też zainteresowac sie witrażowymi pierniczkami: 1 , 2 , 3Pierniczki z witrazykami nalezy robic z ciasta na cienkie pierniki. Wałkujemy ciasto, wycinamy wybrany kształt i przenosimy na blachę/pergamin. Wycinamy w cieście otwory i wsypujemy do nich potłuczone landrynki w wybranym kolorze. Ja osobiście preferuje przejrzystawe landrynki w owalnym kształcie z lekkim wgłębieniem w środku- nie pamiętam jak sie nazywają. Trzeba uważa aby do landrynek nie dostała się w międzyczasie wilgoc bo będą problemy z ich rozklejeniem. Pierniki pieczemy według przepisu. Nie należy się przejmowac jeżeli landrynki 'spienią się', po wystygnieciu opadną. Pierniki zdejmujemy z blachy/pergaminu dopiero po wyschnieciu. Pamiętajcie aby przed pieczeniem zrobic w cieście otwór na wstążeczkę do zawieszania- najlepiej słomką. Pacynka>> WMF to firma która produkuje wyroby ze stali szlachetnej i szkła najwyższej jakości. Przepiekne wyroby. Ale raczej znałam ich jako producentów np takich sliczności. Foremki w ich wykonaniu to dla mnie nowośc^^.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2007, 08:46:42 wysłane przez Sumire »
|
|
Nie ma potrzeby się tym krępować, Spock. To zdarza się ptaszkom i pszczółkom.
Ptaki i pszczoły nie są Wolkanami, kapitanie.
|
|
|
|
La Lolita Rock Diva
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 14, 2007, 10:57:46 » |
|
op anioły - dziekuje ^^* ja naprawde polubie piec i gotowac ... tylko zaczne to w weekendy bo w tygodniu siedze do 2 w nocy i rysuje tuszem kołka odrecznie ... a ten pomysł z tekturkami kiedys probowałam rok temu,serca i gwiazdki wyszły fajnie - innych rzeczy ni probowałam ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Klaudynka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 15, 2007, 09:55:47 » |
|
Pierniki z witrażykami wyglądają bosko. *_* Spróbuję takie zrobić na choinkę.  Um a jak wypróbuję trochę przepisów, to tak bliżej świąt możecie oczekiwać w tym dziale nawału pyszności. ^^
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasiotfur
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 25, 2007, 02:19:10 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2007, 02:23:46 wysłane przez kasiotfur »
|
|
|
|
|
|
La Lolita Rock Diva
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudzień 15, 2007, 04:22:43 » |
|
byłam wczoraj w Karrefurze,czy jak on sie ziwe - taki hipermarket i na połeczce z produktami do ciast spotkałam milusie posypki w kształcie serduszek,choinek,misiow za 5,99 zł i wiele innych dekoracji do ciastek po tych cenach
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 10:44:08 wysłane przez La Lolita Rock Diva »
|
|
|
|
|
|
La Lolita Rock Diva
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 07, 2008, 10:45:18 » |
|
Mam takie pytanie,czy zna ktoraś z was przepis na Macaroniki - takie owalne ciasteczka francuskie?  Byłabym wdzieczna,jagby ktos posiadał chociaz namiary na jakis przepis 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 08, 2008, 07:12:34 » |
|
Maleńkie makaroniki z migdałem w środku
składniki 3 białka 175 g cukru pudru 1 cukier waniliowy 200 g zmielonych migdałów 100 całych migdałów do dekoracji
sposób przygotowania Białka ubić, dodając pod koniec małymi porcjami cukier. Powinna z tego powstać bardzo sztywna piana. Dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać kleksy o średnicy ok. 2 cm (masa się trochę rozpłynie na boki a w trakcie pieczenia jeszcze urośnie). Na środku każdego ciasteczka położyć migdał i lekko wcisnąć. Piekarnik należy nagrzać do 160 stopni i piec makaroniki przez 15 minut. Po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
La Lolita Rock Diva
Gość
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 08, 2008, 01:16:12 » |
|
och,dzienkuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirabelka_;)
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 10, 2008, 10:48:19 » |
|
Hmmm... Rococo... szkoda że nie zrobiłyśmy zdjęć naszym muffinek xD Ojejeee.. Zjadłam prawie całą czekolade zamiast ją ścierać  Ale były jak na 1 raz dobre
|
|
|
|
|
|
Se provi a volare... 
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 12, 2008, 07:07:08 » |
|
Sumire, czy przypadkiem przy fiolkowym torcie to nie powinny byc same kwiaty fiolkow? lodyzek sie nigdy nie dawalo jako dekoracje o ile pamietam ;/. Bo kwiaty to jadalne, ale lodyzki?... hmmm i ten tort taki oklapniety troche przez ta ciezka mase sie wydaje, nie lepiej po prostu ubic bita smietane i zmieszac z mala iloscia zelatyny i tego kremu? wtedy beda ladnie skrzydelka widoczne  i te gwiazdki nie beda takie klapniete i rozjechane. Ewentualnie jest taki trick, ze trzeba schlodzic krem przed posmarowaniem go na torcie w zamrazalniku, wtedy wychodzi mniej oklapniety  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2008, 07:09:33 wysłane przez Miaka »
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 14, 2008, 08:34:39 » |
|
Cięzko mi powiedziec jak to jest z kandyzowanymi fiołkami bo nigdzie nie mogę zakupic w/w a wiec nie mam mozliwości stwierdzic jak by powinno. Ale pewnie masz rację.
Oklapniety? o.O' Ze smietana to były juz inny rodzaj kremu- a tutaj uzyłam przepis który funkcjonuje w mojej rodzinie od dawna, przepis na tradycyjny maślano-jajeczny krem. Gwiazdki/rozetki wygladaja oryginalnie XDD ponieważ lekko zamysliłam się i dodałam wiórki do całej masy nie odkładając 'czystej' do dekoracji i niestety nie było mozliwości uzycia dekoratora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 14, 2008, 10:53:30 » |
|
Aha, wiec skoro nie moglas zakupic to skad te fiolki? ukradlas z czyjegos ogrodka i na torcik? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 15, 2008, 07:17:16 » |
|
Fiołki są z mojego ogródka XDDD Troche je pomęczyłam i na tort.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Miaka
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 15, 2008, 10:21:10 » |
|
XDDD zgwalcone fiolki 
|
|