Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Kanzashi [uwaga obrazkowy spam]

Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Kanzashi [uwaga obrazkowy spam]  (Przeczytany 868 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
hatsu
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil Email
« : Październik 27, 2011, 06:53:01 »

Właściwie już kiedyś wspominałam, że zajmuję się tworzeniem tych wielofunkcyjnych kwiatków, ale było to sto lat temu i pomyślałam, że odświeżę temat zakładając wątek, a nuż kogoś to zainteresuje^^

Więc kanzashi, czy też hanakanzashi odkryłam dobre parę lat temu, właściwie przez kaprys inspiracji orientem przy planowaniu przebrania na bal. Chciałam możliwie się przyłożyć i do mojego stroju potrzebowałam jeszcze czegoś do włosów, po zapytaniu wujka Google o radę natrafiłam na fachową nazwę tego typu ozdób, coś tam umemłałam (tak, to najwłaściwsze słowo na tamten twór xD), nie byłam specjalnie zadowolona z efektu i pomimo, że było już po balu, wrodzony perfekcjonizm nie pozwolił mi całkowicie zapomnieć o sprawie i porażce.

Po jakimś czasie nawarstwiła się na to intensywna fascynacja "Wyznaniami gejszy" i właściwie wpadłam na dobre, odkrywając symbolikę kwiatów i kolorów, sezonowe motywy i techniki, eksperymentowałam całkiem sporo, zapętlając się w niezliczone ślepe zaułki błędnych metod, co z perspektywy czasu wydaje mi się z grubsza idiotyczne, bo o ile 'wyrobienie się' zajmuje trochę czasu, tak podstawy tsumami kanzashi są bardzo proste. Z drugiej strony przeglądając zdjęcia widzę skalę postępu  Cheesy

Robię ozdóbki zarówno w rozmiarze hmm, 'ludzkim' jak i lalkowym, część z Was mogła widzieć na innym forum mój sprzedażowy wątek xD Jeśli chodzi o skalę to najmniejsze kwiatuszki są rozmiarem zbliżone do monety jednogroszowej (mniejsze), największe kwiecisko jakie zrobiłam ledwo mieści się w dłoni Smiley

Przechodząc do zdjęć- zaczynam od tych bardziej aktualnych, niżej też kilka moich ulubionych z dawnych czasów, kiedy pomimo braku odpowiednich materiałów byłam strasznym zapaleńcem i sprawiało mi to mnóstwo frajdy  Cheesy

Starocie:

Prawie wszystko z tych rzeczy zostało wyprzedane, sporo było robione na zamówienie, więc gdyby tylko ktoś coś chciał, na nowo otwieram pracownię, co by podratować swój budżet po ostatnich zakupach na taobao  Cheesy

Odświeżam temat kanzashi też dlatego, że moja praca dyplomowa jak się okazało będzie mocno z tym powiązana, będę robić komplet szpil do włosów, w miedzi i jedwabiu, ogólnie pomyślałam, że może będziecie ciekawe moich prac z kuźni o której tyle wspominam, i w ten sposób połączę dwa watki w jeden  Grin

Fairy_Emily
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Październik 27, 2011, 07:12:59 »

Hatsu, one są niesamowite, porostu przepiękne!
Wyglądają na dożo pracy. Długo siedzisz przy jednej takiej ozdobie np. jak ta?
http://img824.imageshack.us/img824/9104/p1010905q.jpg

Dreaming with fae creatures....
Mortia
Towarzysze
Sr. Member
*

Nanomachine Crusnik 04

« Odpowiedz #2 : Październik 27, 2011, 07:19:25 »

Co za precyzja i detale *.* Śliczności. Uwielbiam kwiaty, także bądź pewna że coś od Ciebie zamówię !!! <33333333
Suzuko
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Październik 27, 2011, 07:30:50 »

Hatsu, masz talent ! Kwiaty są świetne, widać, że wkładasz dużo pracy i serca w robienie ich. Sama też w przyszłości coś zamówię.
Najbardziej podobają mi się tego typu jak te w linku, o który zapytała się Emilka i te trzecie od dołu.

Suzuko
hatsu
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Październik 27, 2011, 07:35:41 »

Dzięki dziewczyny  Wink

Fakt, jest z nimi trochę roboty, staram się zamykać w kilku godzinach, po prostu siedząc nad płatkami non stop (każdy muszę złożyć z kawałka materiału podobnie, jak kartkę papieru w origami), zazwyczaj jednak, szczególnie przy wieloczęściowych kompletach rozkładam pracę na co najmniej kilka dni, żeby nie zarobić się na śmierć ^^ Wszystko zależy od złożoności projektu  Smiley

Boromirka
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2011, 08:16:34 »

Niesamowite, ile musi z tym być dłubania, ale efekt jest powalający.
hatsu
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2011, 08:21:27 »

Dzięks  Grin
Ciotoko-chan
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Październik 27, 2011, 08:26:21 »

Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę tej dokładności, te kwiatki są takie piękne. W sklepach z ozdobami pewnie biliby się o Ciebie  Grin

Rwijcie pąki swoich róż, póki jeszcze możecie, bo czas uleci, choć stary swym wiekiem. Kwiat co dziś uśmiechem się ukłoni, umrze jutro w waszej dłoni.
Mary_neko
Hero Member

« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2011, 08:34:33 »

Hatsu - te kwiatki są przepiękne! Podziwiam jak dokładnie je wykonałaś. Widząc je w internecie pomyślałabym, że to twór profesjonalnej pracowni a nie entuzjastki. Prawdziwa sztuka. Myślę, że sama skuszę się kiedyś na takie cudeńko.
Amai
Full Member

« Odpowiedz #9 : Październik 27, 2011, 08:49:30 »

Na prawdę niesamowite! Masz wielki talent, taka dokładność- zazdroszczę Ci tego.  Wink
hatsu
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2011, 09:33:27 »

Raz jeszcze dzięki, fakt, precyzja to moja specjalność, sprawdzam się w detalicznych robotach różnego typu^^
Bilq
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #11 : Październik 28, 2011, 08:21:32 »

Uwielbiam Kanzashi! Ale nie mam ani siły ani czasu uczyć się kolejnej handmejdowej techniki, koraliki pochłaniają większość mojego wolnego czasu Tongue
MurasakiUsagi
Sr. Member

"if you dream it you can do it"

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Październik 28, 2011, 09:10:35 »

Perfekcyjne...
 Sama kiedyś próbowałam je robić ale na próbach się skończyło, domyślam się ile musiało cie to kosztować pracy, gratuluję cierpliwości:)

Toshiko
Hero Member

« Odpowiedz #13 : Październik 28, 2011, 09:35:28 »

Na pewno coś sobie u Ciebie zamówie, bo naprawde wspaniale Ci to wychodzi! Cheesy
Dobrze by było, gdybyś od razu (a przynajmniej mniej-wiecej) napisała, ile bierzesz za wykonanie tych cudów Wink

Harajuku Decadance Kid <3
http://www.nme.com/awards/video/id/j9MQIoOItYw/search/seileen  Tokyo Decadance promo tour spring '09 video love love love love *o*
http://www.wrc.com/index.jsp <33333
GoddessOfDoom
Jr. Member
**

Sweet Transvestite

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #14 : Październik 28, 2011, 10:00:19 »

Niesamowite, aż zamarzył mi się jakiś czerwony kwiatek do wpięcia we włosy <3

"Don't Dream it.
Be it."

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!