|
startlea
|
 |
« : Wrzesień 12, 2011, 10:08:17 » |
|
Hej dziewczyny jak byście się zapatrywały na całkowicie nowy sklep w Polsce z odzieżą Lolita Fashion ? Bo myślę nad tym żeby zacząć coś takiego ale nie wiem jakie byłoby zapotrzebowanie i czy wogóle byłby ktoś zainteresowany . Ubiory byłyby mojego projektu  Moje projekty możecie zobaczyć na www.zakreconekolorowekredkiliali.plObejżyjcie i powiedzci co myślicie o takim przedsięwzięciu . Zawsze to taniej niż sprowadzać z zagranicy albo kombinować składając na Allegro czy w innych sklepach  Dziewczyny które byłyby za czymś takim niech piszą w odpowiedziach w tym wątku  Lubię taką modę kompletnie inna od pozostałych wnoszącą coś nowego i żywego na ulice Polski ( która jest dosyć nudna jeśli chodzi o ubiory , zbyt mało jest odważnych ludzi  Buziaki  dla Was Dziewczyny i czekam z niecierpliwościa na Wasze odpowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anja
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 12, 2011, 10:13:44 » |
|
Jezeli chodzi o projekty mysle, ze niewiele jest w nich z loliciej mody i nazwanie tego "sklep z odzieza lolita fashion" bylby nietrafiony... Ale to tylko moje zdanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GoddessOfDoom
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 12, 2011, 10:15:23 » |
|
Z tego co przejrzałam Twoje projekty to nie mają wiele wspólnego z Lolita Fashion. Część dałoby się od biedy podciągnąć jeśli spódniczki byłyby dłuższe. Co do samych projektów to mam wrażenie, że wszystko już gdzieś widziałam. Jeśli chcesz otworzyć sklep stricte lolici to projekty się nie nadają, jeśli z odzieżą alternatywną to jak najbardziej
|
|
|
|
|
|
"Don't Dream it. Be it."
|
|
|
|
startlea
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 12, 2011, 10:23:10 » |
|
Rozwiniesz troszkę "ze niewiele jest w nich z loliciej mody" co twoim zdaniem jest nie tak ? Co tam jest nie tak ? Dlatego tutaj piszę bo wiem że Wy dziewczyny wiecie o tej modzie napewno o wiele więcej niż ja ... A jeśli chodzi o temat to nie zwracać uwagi bo chciałabym żeby był w tym stylu ale nie chce robić czegoś tylko dlatego że mi się podoba  to Wam dziewczyny powinno się podobać i to Wy powinnyście chcieć to założyć jak tylko to zobaczycie  a ja chciałabym takie rzeczy dla Was móc robić ... dlatego właśnie zwróciłam się z tym tematem do Was na tym forum . Osobiście bardzo mi się ta moda podoba wnosi wiele świeżości której w Polsce potrzeba i podziwiam Was Dziewczyny że nie dajecie się i ubieracie się tak jak chcecie  bo mało osób to potrafi... wiele poprostu boi się co pomyślą inni .... a szkoda :/ Buziaki dla Was 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maririn
Full Member

kleine Prinzessin
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 12, 2011, 10:27:19 » |
|
jeśli chcesz otworzyć typowo lolici sklep, to proponowałabym poczytać tzw. budowę loliciego stroju ^^ podstawy lolity to rozkloszowane spódnice lub sukienki, zwykle do kolan (dziewczyny w o wiele krótszych często są uznawane za ity, czyli 'nieudane lolitki'), do tego dochodzi dużo wszelkich falbanek, koronek i kokardek :3 dół przede wszystkim powinien być na halce, aby nadać mu ładny puff i kształt. najlepiej pooglądać zdjęcia lolit w internecie i poszukać inspiracji, to bardzo ułatwi sprawę projektowania takich ciuchów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lamiette
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2011, 10:28:16 » |
|
Projekty rysunkowe mi się podobają, problem w tym.. że takie rzeczy można już teraz łatwo kupić nawet w sieciówkach  Z lolita fashion w każdym razie mają średnio coś wspólnego... Pomysły żeby otworzyć sklep ze stricte takimi ciuchami już się pojawiały, poszukaj sobie. Osobiście wolę kupować rzeczy szyte na zamówienie od koleżanek z Polski jeśli w ogóle mam kupować w kraju.. Ta moda opiera się w dużym stopniu na kulcie pewnych marek a rynek loli nawet w Stanach, gdzie jest nieporównywalnie większy niż u nas, jak do tej pory nie wypracował chyba marki która byłaby konkurencyjna w stosunku do tych japońskich... Jeśli nie wiesz nawet na czym polega lolicia moda (bo widzę że nie wiesz), to nie zabieraj się za szycie takich ubrań bo to TY masz wiedzieć jak to wygląda, nie my. My jak będziemy chciały, to sobie uszyjemy same albo się zwrócimy do koleżanek które wiedzą jak to robić (np. Elluin czy Ofelii z forum). Nie potrzeba nam kogoś nowego, który nie wie o co chodzi 
|
|
|
|
|
|
"For the record, Bodyline is on the freaking dirt-cheap end of the spectrum. They must use elves chained to sewing machines to produce that shit, or possibly unicorns." http://la-miette.blogspot.com/
|
|
|
|
GoddessOfDoom
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 12, 2011, 10:32:46 » |
|
Przede wszystkim polecam wgłębić się w temat. Pooglądać zdjęcia, poczytać o historii tego ubioru. O ile Cię to wciągnie to poszukaj informacji o szyciu takich sukienek, a dopiero potem myśl o sklepie  No i myślę, że przede wszystkim to Tobie powinny się podobać ubrania, które zaprojektujesz, a nie potencjalnym klientom 
|
|
|
|
|
|
"Don't Dream it. Be it."
|
|
|
|
startlea
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 12, 2011, 10:34:42 » |
|
Ok wezmę ostatnie odpowiedzi za dobre rady miłych koleżanek  Jeśli chodzi o projekty na mojej stronie były one robione na zamówienie pewnej firmy która twierdziła że chce robić lolicie ciuszki i mimo moich tłumaczeń instrukcji obsługi czy donoszenia ich do podstaw Loliciego stylu niestety właścicielka uparła się że ona chce wszystkie sukienki czy spodnice krotkie no cóż "masz babo placek" ;P Wiecie chciałam najpierw poznać Wasze zdanie na temat tego wszystkiego i czy wogóle taki sklep by Was zainteresował ale może jak zrobię więcej projektów  A ciuszki mi się podobają jeśli chodzi o styl ale jeśli będę robiła pod swój gust to nie wszystkim może to odpowiadać  Buziaki dla Was dziewczyn y i dziękuję za zainteresowanie 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 10:36:30 wysłane przez startlea »
|
|
|
|
|
|
Anja
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 12, 2011, 10:35:45 » |
|
jeśli chcesz otworzyć typowo lolici sklep, to proponowałabym poczytać tzw. budowę loliciego stroju ^^ podstawy lolity to rozkloszowane spódnice lub sukienki, zwykle do kolan (dziewczyny w o wiele krótszych często są uznawane za ity, czyli 'nieudane lolitki'), do tego dochodzi dużo wszelkich falbanek, koronek i kokardek :3 dół przede wszystkim powinien być na halce, aby nadać mu ładny puff i kształt. najlepiej pooglądać zdjęcia lolit w internecie i poszukać inspiracji, to bardzo ułatwi sprawę projektowania takich ciuchów.
O to, to! Lolicia moda jest dosyc..hmm zamknieta  Nie wiem jak to nazwac, ale sa kanony ktorych za bardzo nie mozna naginac i zasady ktore raczej sie nie zmienia (czyli np. sukienka bez halki moze byc ok, ale jednak lolicie kiece wlasnie tym sie charakteryzuja i bez halki stylizacja nie bedzie pelna). Mysle, ze bez podstawowej wiedzy nic nie zdzialasz, a nawet jezeli sklep wypali to obroty beda niewielkie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pinku
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 12, 2011, 10:57:38 » |
|
Mam wrażenie, że nie bardzo. Brando nie zdeklasujesz pod względem projektów/materiałów/bycia brando. A Bodyline i chińskie markety z ebaya przebiją twoje projekty pod względem przystępności cenowej. A w momencie, kiedy praktycznie każdy potrafi sobie zamawiać rzeczy z zagranicznych stron, a przesyłka z Chin idzie czasem szybciej niż paczka z drugiego końca Polski, to fakt, że sklep byłby polski, nie jest właściwie żadną zaletą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elluin
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 13, 2011, 06:20:18 » |
|
Jesteś po SAPU? *wieczór skomentuje, spadam zaraz do pracy*
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ofelia
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 13, 2011, 08:00:22 » |
|
Mam wrażenie że regularnie na forum pojawiają się osoby z "pomysłem na lolici polski sklep" które są nie związane z tematem , coś tam widziały ale i tak nie wiedzą o co chodzi. Moim zdaniem znajdź swój styl , jeśli naprawde wybierasz ten lolici to posiedź w tym rok dwa, na zobaczenie o co biega i jak powinno to wyglądać przyjdzie samo. Lolita to też printy (czego w ogóle nie ma w twoich projektach) , brak halek długość spódnic, gorsety, cześć wygląda jak cosplaye. Jeszcze długa droga przed tobą.
lamiette aż mi się miło zrobiło ^^
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
startlea
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 13, 2011, 09:54:29 » |
|
Jestem po Szkole projektowania w Warszawie na Zajączka "Studio Sztuki" http://www.studiosztuki.pl/ss_home.htmOfelia dziękuję za podpowiedź chętnie z niej skorzystam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Loliia
Newbie
I wanna destroy you.
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 13, 2011, 02:34:23 » |
|
Tak jak pisza dziewczyny, ten styl z lolitą nie ma nic wspólnego. Sukienki i spódniczki muszą być o wiele dłuższe i rozkloszowane. A te twoje projekty sa bardzo ładne i chciałabym tak rysować, ale to z lolita nie ma nic wspólnego.
|
|
|
|
|
|
Taaa... dziwna jestem.
|
|
|
|
Juka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 13, 2011, 02:54:01 » |
|
abstrahując od tego, że Twój styl rysowania mi się nie podoba  to nie ma zapotrzebowania na LOLICI SKLEP Z POLSKI. ale nic przeciez nie stoi na przeszkodzie, zebys szyla swoje projekty i je sprzedawala, co nie?
|
|
|
|
|
|
Does your depravity know no bounds?
|
|
|
|
|