Ajia
Jr. Member

Tencza.
|
 |
« : Lipiec 12, 2011, 08:29:49 » |
|
Może jestem ślepa, a moja umiejętność czytania już zanikła lub jeszcze się nie pojawiła, ale nie znalazłam odpowiedzi. Mam na myśli raczej gothic/punk lolitę ewentualnie classic, błagam tylko nie sweet, ponieważ już wiem, że to nie dla mnie chyba, że na pojedyncze wyjście, ale jak już w coś inwestować to na długo.  Jako zupełnie początkująca lolita (z ograniczonymi funduszami w dodatku) mam do dyspozycji głównie tzw. "lumpeksy", centra handlowe i takie tam. Nigdy nie wiem co jest lolicie, a co nie (pomimo wielu artykułów, ale mój angielski to porażka i zrozumiałam nie więcej niż 60%). W mojej szafie mam parę rzeczy, które po naprawdę drobnych przeróbkach też się może do czegoś nadadzą, ale muszę zaczynać zmieniać garderobę od podstaw, a zdecydowanie chciałabym ubierać się tak codziennie, więc chcę wiedzieć jakich błędów nie popełniać, czego na początku nie łączyć itp. Z pieniędzmi średnio, bo swoich mam mało, a jak mniemam mama nie dołoży dużo, więc może jakieś propozycje dość tanich marek (o Bodyline słyszałam)? W najbliższym czasie planuję zakup jakiegoś typowo loliciego zestawu i tutaj też chciałabym wiedzieć czego unikać, co wybierać. Z góry dziękuję za wszelkie rady i przepraszam jeżeli odpowiedzi na moje pytania już się pojawiły. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KawaiiNekoMimi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2011, 08:37:54 » |
|
No po pierwsze to szukaj sukienek które są do kolan, te które są do około polowy ud unikaj jak ognia. Zainwestuj w kilka białych/czarnych koszul najlepiej z okrągłymi kołnierzykami i jakimiś ozdobami, łatwo je znaleźć w sh. Przydadzą ci się tez jakieś headdressy, heabowy bonnety itp. Buty najlepiej zamówić z internetu (sama sie do tego zabieram), najładniejsze SA te z rodzaju marry jane, a najpopularniejsze buciki to tea partsy od angelic pretty/secret shop. Jeśli chodzi o włosy, najlepsze dla Loli są loki, ale można tez kupić peruki z ponytailsami, wg mnie są najładniejszym wyjściem.
Jak masz jakies pytania to pisz, chętnie pomogę ^^
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kori
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2011, 08:48:40 » |
|
Na forum jestem od b. niedawna, ale w lolicie trochę siedzę, więc jakiś pogląd sobie wyrobiłam. Oczywiście - poniżej znajduje się moja subiektywna lista tego co jest czy nie jest lolicie, wydaje mi się, że żadnego stylu nie da się zamknąć w ramkach, można tylko sprecyzywać najważniejsze kwestie a reszta to już jak kto lubi  Wydaje mi się, że na początek najważniejsze rzeczy to zwracać uwagę na długość spódnicy (nie krótsza niż trochę przed kolano), powinna się ona zaczynać od talii, a nie na biodrach. Absolutny must have to halka, jesli bliżej Ci do stylu gotyckiego czy klasycznego, to polecam w kształcie A-line (nie robi dzwonu). Czego unikać, hmm, tu będzie trudniej. Myśli, że wszystko, co ma koronkę/kokardkę/falbankę jest lolicie. Jesli nie chcesz wydawać dużo pieniędzy, na poczatek uszyj soibie zwykła spódnicę z koła. Jesli sama nie szyjesz i nikt z rodziny, krawcowa powinna wiedzieć, o co chodzi. I koszty nie będą zbyt duże - ja za uszycie takiej zwyklej zaplaciłam po znajomości 20 zł, więc gdzie indziej moze 30, max 40 by wzieli, a materiał możesz kupić w granicach 30 zł. Halkę też można uszyć, tylko musiałabys dokladnie pokazac szyjacemu, jak to ma wyglądać. Z materiałów na halkę polecam organzę - idzie jej dużo, ale jest miękka i (wydaje mi się) bardziej wytrzymała. A jak kupować, to coś jak najbardziej uniwersalnego, nie przesadzonego, żebyś mogła łączyć na początek z wieloma rzeczami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ofelia
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2011, 09:05:26 » |
|
początkująca uczy początkującą co ma robić (oczywiście chodzi mi o Mimi)  sorry ale po ostatnich failach w definiowaniu co jest lolicie a co nie jakoś bawi mnie to że ty pierwsza odpowiedziałaś XD większości rzeczy nie zaprzeczę ale uważam że bonnety headdressy nie są dla początkujących i jeśli nie masz wyczucia możesz popełnić niezłą wpadkę Jeśli ma być to gothic lolita możesz raczej wybierać koszule ze stójką, oczywiście kołnierz okrągły też nie będzie zły ale on zawsze nadaje większej dziewczęcości. Fakt że buty lepiej zamówić zawsze zaoszczędzisz sobie wpadki Możesz też poszperać i spytać się na forum czy elementy zestawu do siebie pasują, na pewno ktoś ci pomoże. = Buty najlepiej zamówić z internetu (sama sie do tego zabieram), najładniejsze SA te z rodzaju marry jane, a najpopularniejsze buciki to tea partsy od angelic pretty/secret shop.
Wybacz ale chyba nie czytasz o co dziewczyna się zapytała, prosi o porady do gothic, punk ew.classic a tu tea party jak pięść do nosa , je używa się w słodszych zestawieniach . Jeśli chodzi o włosy, najlepsze dla Loli są loki, ale można tez kupić peruki z ponytailsami, wg mnie są najładniejszym wyjściem.
Z tym też się nie zgodzę , nie ma jakiś ustalonych fryzur przy lolicie , wszystko zależy od stylizacji , w old shool w ogóle nie używa się peruk, najczęściej mają dawać efekt przerysowania i oczywiście je noszą je wszystkie style bo to zależy od inwencji ale Aija pisze że che ubierać się tak na co dzień a peruki nie są w tym przypadku dobrym wyjściem. W glb jest wiele propozycji fryzur i przejrzyj sobie a na pewno znajdziesz inspiracje Co do postu Kori to sądzę ze jest pomocny ^^ brawo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elluin
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2011, 09:15:04 » |
|
Uważaj na połączenia czarno-białe, często bywają tandetne i kojarzone z itą. No i unikaj sztucznych koronek z tego samego powodu. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na makijaż, oczy powinny być podkreślone (górna powieka), nie polecam bardzo mocnego makijażu jeśli nie znasz dobrych technik. Do włosów dobrze jest wybrać coś niewielkiego na początek, jakąś ciekawą spinkę lub opaskę. A resztę powiedziała już Ofelia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ajia
Jr. Member

Tencza.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2011, 09:19:54 » |
|
Dzięki. ^ ^ Na pewno mi pomogłyście, no to już wiem, że moim pierwszym zakupem będzie halka. Co do butów to faktycznie chyba najlepiej kupić w internecie, ale ze stopą kangura jak moja może być problem. ;s Spódnicę myślę, że jak już będę chciała szyć to pomęczę babcię o jakąś skomplikowaną (sama z czymś co nie będzie najprostszą raczej nie dam rady). No mniej więcej wiem co i jak, mam jeszcze pytanie. Jakie marki są według Was dobre jakościowo i ich ceny nie są zbyt... powalające?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Manakawaii
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 12, 2011, 09:22:17 » |
|
Zależy co jest dla Ciebie powalającą ceną ale...Putumayo moim zdaniem.Mam od nich spódniczkę,i jest bardzo dobrej jakości,ładnie zrobiona,z grubego i ciężkiego materiału. A to jest taka tańsza marka właśnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ofelia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 12, 2011, 09:24:18 » |
|
bodyline nie jest złe i bardzo tanie możesz poszukać jeszcze rzeczy na http://www.clobbaonline.com/ trochę droższe ale dość dobrzej jakości
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kar Lin
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 12, 2011, 09:24:35 » |
|
Ja radziłabym na początek zainwestować w dobrą kieckę, dodatki i buty można wyszperać w normalnych sklepach (H&M ma często wiele rzeczy, które da się podciągnąć pod gothic czy classic  ). Jeśli szukasz czegoś stosunkowo niedrogiego a dobrego jakościowo to polecam sklepy na taobao- jest o tym parę wątków na forum, a ciuchy tam oferowane bardziej będą pasować do preferowanych przez ciebie odmian loli  Bodyline to moim zdaniem dobry wybór jedynie dla sweet lolit- ich gothic i classic failuje według mnie całkowicie  Osobiście odradzałabym też zakup typowych lolicich butów- w Polsce spokojnie kupisz piękne czółenka, które będą idealnie pasować do tych mniej infantylnych stylizacji. Podstawa loliciej stylizacji to halka, jest to jednak rzecz którą stosunkowo łatwo można uszyć i taka handmade (lub uszyta przez krawcową) powinna na sam początek wystarczyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elluin
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 12, 2011, 09:30:16 » |
|
Bodyline ujdzie na początek. A poza tym to taobao, tylko nieraz długo to trwa. Anna House też jest całkiem przyjemna, chociaż mają więcej słodkich ubrań, ale kilka z nich też będzie pasować do gothic. A poza tym używane ubrania, na egl_comm_sales i lolicie secondhandy (musisz trochę pogrzebać na forum, już nieraz było to opisywane). Trzeba uważać na zakupy na ebayu, bo czasem robią straszne potwory niepodobne do zdjęć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ofelia
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 12, 2011, 09:31:04 » |
|
Kar ja mam jedną gothic kiece z BL i nie nażekam  nie jest zła ^^ ale fakt faktem trzeba wiedzieć co kupować Jeśli komuś zależy na stricte lolicim wyglądzie to można zainwestować w buty bardziej loli, sądzę że czółenka i punk loli mi się gryza tak jakoś z resztą jak by już zamawiać z np taobao to buty nie wyjdą drożej niż w sieciówce , sądzę również że składanie nie lolicich rzeczy w loli to już trochę wyższa szkoła jazdy i łatwo popełnić wpadkę a szczególnie na początku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kar Lin
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 12, 2011, 09:35:53 » |
|
Ofelia- nie mówię że nic się nie znajdzie, ale jednak 99% ich rzeczy to WEDŁUG MNIE totalne koszmarki, jedynie sweet jakoś w miarę trzyma poziom ;p O czółenkach pisałam bardziej w kontekście gothic/classic, rzeczywiście do punk by się niekoniecznie nadały Myślę też, że przy niskim budżecie skompletowanie od razu full garderoby do noszenia na co dzień może być ciężkie, stąd moja sugestia odnośnie sieciówek. Akurat takie rzeczy jak biżuteria, proste kardigany, bluzki z wysokim kołnierzem są łatwe do wkomponowania i na początek do bazowej, typowo loliciej sukienki wystarczą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ofelia
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 12, 2011, 09:39:47 » |
|
tu sie zgodzę jednak z butami czasem jest dość ciężko ,sądzę jednak ze jeśli już coś zamawiać to lepiej zaoszczędzić więcej i kupić więcej rzeczy raz płacąc za przesyłkę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ajia
Jr. Member

Tencza.
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 12, 2011, 09:50:48 » |
|
Zależy co jest dla Ciebie powalającą ceną ale...Putumayo moim zdaniem.
Nigdy nie słyszałam. o.o Było gdzieś o tym pisane na forum? Anna House też jest całkiem przyjemna
Właśnie dużo pozytywnych opinii czytałam, a ubrania są całkiem ładne. Z resztą chyba nie będę się tak kurczowo trzymać jednego stylu i może jakąś słodszą sukienkę za jakiś czas też nabędę. c; Ale na początek poszukam czegoś neutralnego co będzie łatwo łączyć w komplety...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Manakawaii
|