Hej, kto powiedział, ze szycie jest trudne? Myślę, ze największy problem stanowi przełamanie się i przekonanie do tego, ze jest to prostsze niż myślimy

Nie potrzebujemy maszyny, ja wszystko szyje ręcznie.
Proponuje zacząć od pantalonów są idealne dla początkujących.
Co potrzebujesz:
-1,5m x 1m tkaniny
-4m szerokiej bawełnianej koronki
-1m gumki
-2m cienkiej wstążki
Koszt wszystkiego to około 40-50 zł
Opowiem wam dokładnie jakie musicie podjąć kroki, przepraszam za różne naświetlenie zdjęć ale robiłam to przez 3 dni

1 Przygotuj wykrój. Powinien on wyglądać tak jak poniżej:

Odpowiednio powiększ jego wymiary. Np skoro ja mam 90 cm w biodrach, to dziele to przez 2. Powstałe w ten sposób 45 cm powiększam do 80 cm by starczyło dodatkowego materiału na falbanki. Dodajemy wycięcia na krok, prowadzimy poziome linie tak długie jak długie chcemy mieć nogawki i równoległą do nich linia łączymy je.
Gdy mamy już narysowany wykrój wycinamy go.

2 Przenosimy szablon na 2 kawałki materiału

3 Z pozostałych resztek materiału wycinamy paseczek tej samej długości co 2 długości naszego wykroju i szerokości około 4 cm.

4 Składamy materiał na pół i spinamy szpilkami

5 Zszywamy materiał tworząc tunel

6 Wracamy do wykroju, składamy materiał poziomo na pół i zszywamy jego poziome brzegi.

7 Obróć oba materiały na prawa stronę. Następnie jeden z kawałków obróć ponownie na lewo i wsuń w niego drugi kawałek materiału.

8 Zszyj ze sobą oba kawałki na ukośnych konturach. Pamiętaj! Nie zszywaj ze sobą wszystkich 4 części tylko po 2 !

9 Obróć materiał na prawa stronę.

10 Wszyj zrobiony wcześniej pasek w część przeznaczona na tułów.

11 Obszyj tunel koronka.

12 Wsuń gumkę w przyszyty tunel i zwiąż ja na odpowiedniej długości.

13 Podłóż nogawki aby się nie pruły.

14 Obszyj nogawki koronka.

15 Przełóż cieniutka wstążkę przez koronkę i zwiąż ja na długości dostosowanej do szerokości twoich nóg.

16 Zwiąż wstążkę w kokardkę.

I ta da! Skończone

Cały tutorial i pomysł na pantalonki wymyśliłam ja, pożyczyłam tylko wykrój z burdy

Jeśli macie jakieś pytania piszcie niżej. A jeśli chcieli byście abym wam coś uszyła to piszcie w temacie "Lolicie projekty Mimi" za cenę materiałów chętnie wykonam ^^.
Co myślicie o malej szkółce szycia i jak wam się podoba ta instrukcja, skorzystacie z niej?