Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Mimisiowa szkoła szycia

Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Mimisiowa szkoła szycia  (Przeczytany 2855 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
KawaiiNekoMimi
Hero Member

Mów mi Mimi <3

Zobacz profil WWW Email
« : Maj 28, 2011, 05:31:47 »

Hej, kto powiedział, ze szycie jest trudne? Myślę, ze największy problem stanowi przełamanie się i przekonanie do tego, ze jest to prostsze niż myślimy Smiley Nie potrzebujemy maszyny, ja wszystko szyje ręcznie.

Proponuje zacząć od pantalonów są idealne dla początkujących.

Co potrzebujesz:

-1,5m x 1m tkaniny
 -4m szerokiej bawełnianej koronki
 -1m gumki
 -2m cienkiej wstążki

Koszt wszystkiego to około 40-50 zł

Opowiem wam dokładnie jakie musicie podjąć kroki, przepraszam za różne naświetlenie zdjęć ale robiłam to przez 3 dni Smiley

1 Przygotuj wykrój. Powinien on wyglądać tak jak poniżej:

Odpowiednio powiększ jego wymiary. Np skoro ja mam 90 cm w biodrach, to dziele to przez 2. Powstałe w ten sposób 45 cm powiększam do 80 cm by starczyło dodatkowego materiału na falbanki. Dodajemy wycięcia na krok, prowadzimy poziome linie tak długie jak długie chcemy mieć nogawki i równoległą do nich linia łączymy je.

Gdy mamy już narysowany wykrój wycinamy go.

2 Przenosimy szablon na 2 kawałki materiału

3 Z pozostałych resztek materiału wycinamy paseczek tej samej długości co 2 długości naszego wykroju i szerokości około 4 cm.

4 Składamy materiał na pół i spinamy szpilkami

5 Zszywamy materiał tworząc tunel

6 Wracamy do wykroju, składamy materiał poziomo na pół i zszywamy jego poziome brzegi.

7 Obróć oba materiały na prawa stronę. Następnie jeden z kawałków obróć ponownie na lewo i wsuń w niego drugi kawałek materiału.

8 Zszyj ze sobą oba kawałki na ukośnych konturach. Pamiętaj! Nie zszywaj ze sobą wszystkich 4 części tylko po 2 !

9 Obróć materiał na prawa stronę.

10 Wszyj zrobiony wcześniej pasek w część przeznaczona na tułów.

11 Obszyj tunel koronka.

12 Wsuń gumkę w przyszyty tunel i zwiąż ja na odpowiedniej długości.

13 Podłóż nogawki aby się nie pruły.

14 Obszyj nogawki koronka.

15 Przełóż cieniutka wstążkę przez koronkę i zwiąż ja na długości dostosowanej do szerokości twoich nóg.

16 Zwiąż wstążkę w kokardkę.

I ta da! Skończone Smiley

Cały tutorial i pomysł na pantalonki wymyśliłam ja, pożyczyłam tylko wykrój z burdy Smiley Jeśli macie jakieś pytania piszcie niżej. A jeśli chcieli byście abym wam coś uszyła to piszcie w temacie "Lolicie projekty Mimi" za cenę materiałów chętnie wykonam ^^.

Co myślicie o malej szkółce szycia i jak wam się podoba ta instrukcja, skorzystacie z niej?

Juka
Hero Member

loveholic

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #1 : Maj 28, 2011, 07:05:42 »

fajny tutorial, jak ktos bedzie mial potrzebe, t ona pewno chetnie skorzysta. akurat nie jestem zachwycona tym, jak te pantalony wygladaja, jestem zwolenniczka innego ksztaltu. uwazam, ze powinno byc wiecej materialu, koronka na gorze jest niepotrzebna.

Does your depravity know no bounds?
Mary_neko
Hero Member

« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2011, 08:25:53 »

Bardzo się cieszę, że taki poradnik powstał, bo myślałam nad uszyciem pantalonów a nie byłam pewna z której strony to ugryźć.
Myślę, że zabiorę się za szycie któregoś popołudnia Smiley
Nikorin
Sr. Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2011, 10:32:02 »

heh zamierzałam zrobić właśnie pantalony... tylko z większej ilości materiału coby były bardziej "puffate" i bez koronki na górze bo mi się nie podoba XD
Tynia
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2011, 11:44:09 »

Koronka na górze fakt, niepotrzebna, ale jak ktoś lubi, to czemu nie. Mnie się ogólnie podoba wygląd pantalonów na ostatnim zdjęciu, ślicznie wyszły ^^
Do większego puuffu wystarczy wziąć więcej materiału i dodatkowe powiększenie wykroju?
alabaster princess
Hero Member

why you mad tho?

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Maj 29, 2011, 12:19:38 »

fajny tutorial, szkoda tylko, ze ostatnia fotka wyglada jak z jakiegos magazynu dla pedofili ;x

spanie jest dla mieczakow!
kasiotfur
.~*EMPEROR*~.
Administrator
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2011, 01:21:08 »

Ha ha, czy to źle o mnie świadczy, że mi się podoba? XD

Nikorin
Sr. Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2011, 09:45:54 »

Tynia   wydaje mi się, że tak. Gdzieś czytałam na egl przy poradniku o tym jak zrobić pantalony, że wystarczy więcej materiału/wykrój większy, ale nie cały (bo np. odległość do kroku i z kroku do nogi się nie zmienia XD) i mocniejsza gumka~
rika
Sr. Member

smuteczek

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2011, 12:31:06 »

tut spoko, mogłabyś zrobić coś trudniejszego niż pantalony. D:
KawaiiNekoMimi
Hero Member

Mów mi Mimi <3

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2011, 03:02:16 »

Koronka na górze fakt, niepotrzebna, ale jak ktoś lubi, to czemu nie. Mnie się ogólnie podoba wygląd pantalonów na ostatnim zdjęciu, ślicznie wyszły ^^
Do większego puuffu wystarczy wziąć więcej materiału i dodatkowe powiększenie wykroju?

Po prostu zrób dłuższe nogawki a jak założysz to te nogawki podnieś troszkę do góry wtedy robią się takie puffiaste ^^. Lub uszyj je dużo szersze a potem postępuj tak jak od pkt 12 w instrukcji Smiley

Elphie
Hero Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2011, 11:06:30 »

Mam cztery miesiące wakacji, zrobię sobie takie w jednej z wielu wolnych chwil :>

Phantom
Jr. Member
**

« Odpowiedz #11 : Maj 30, 2011, 03:31:49 »

Mam cztery miesiące wakacji, zrobię sobie takie w jednej z wielu wolnych chwil :>
==

btw ja bym uszyła, ale nie dam rady, w życiu nic nie szyłam, poza doszywaniem guzików na technice co skończyło się igłą pod paznokciem D":
KawaiiNekoMimi
Hero Member

Mów mi Mimi <3

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 15, 2011, 07:02:23 »

Dziś pani od polskiego prosiła mnie o uszycie żabotu na przedstawienie dla 3 klas, przynajmniej mam się czym zająć bo sukienka która szyłam poszła do krawcowej (koleżanki mojej mamy) żeby mi wzmocniła szwy na maszynie bo bałam się ze zaczną mi się pruć. A tak przynajmniej czymś się zajęłam, skończyłam ja przed kilkoma minutami i jest ciekawy Wink

Ok to teraz instrukcja:

Co potrzebujesz
  • materiał ok. 50 x 15cm
    wstążka, ewentualnie gumka
    igła i nitka Wink
    chwilka wolnego czasu

Przygotuj kawałek materiału i rozłóż go na płaskiej powierzchni.

Przypnij materiał szpilkami na konturach tak jak pokazałam na zdjęciu by na końcu utworzyły pół okręgu.

Zszyj materiał na utworzonych wcześniej konturach i odepnij szpilki.

Odetnij niepotrzebny materiał pozostały po jego zszyciu.

Przy poziomej, nie ruszanej wcześniej części materiału zrób mały tunelik i zepnij go szpilkami.

Zszyj spięta wcześniej cześć materiału.

Sfastryguj materiał pionowo jak najbliżej środka i zrób poziome falbany.

Przez zrobiony wcześniej tunelik przełóż wstążkę i naciagajac nitkę którą był przeszyty utwórz pionowe falbany.

No i ta-da! tak wygląda twój żabot.

Jest to tez bardzo lolicia cześć stroju, jednak nie mam rzeczy do których by pasował  a najbardziej pasuje do mocno lub mniej (z powodu tego ze sam jest ozdoba) zdobionych koszul. Można do niego doszyć różnego rodzaju ozdoby takie jak koronki kokardki itp aby wyglądał jeszcze bardziej okazale, ale jak już mówiłam ja uszyłam to na przedstawienie wiec głupio by wyglądał chłopak z kokardkami na żabocie...

elluin
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 15, 2011, 09:23:58 »

Tylko raz podwijasz brzegi bez obrębiania? zaraz zacznie się snuć. No i jak na żabot jest trochę mało falbaniasty ; )

KawaiiNekoMimi
Hero Member

Mów mi Mimi <3

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 15, 2011, 10:29:29 »

Co do falban, robiłam na zamówienie, a nauczycielka chciała własnie taki a nie inny, zrobiła bym go nawet z kilku warstw no ale robię ci mi każą. A i nie posiadam maszyny i szyje w rekach a samo obszycie tego jeden raz to pół godziny roboty ._.'

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!