Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Casual Lolita

Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Casual Lolita  (Przeczytany 2807 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
rosehime
Gość
« : Maj 16, 2011, 02:46:11 »

Nie widzę takiego tematu nigdzie ...  Lips Sealed

No więc jak wygląda Causal Lolita?
Tzn czym się charakteryzuje?
Jakie warunki trzeba spełniać w ubiorze?

Zaglądam w google pod hasłem Causal Lolita ale nie widzę różnicy  Huh?

Causal Lolita to Lolita 'normalna', zwykła, codzienna... ( mam racje? ) ale ja nie widzę różnicy..
Arisuu
Hero Member

Zły szatan.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2011, 02:53:21 »

Co prawda trochę stare, ale: http://lolita-handbook.livejournal.com/1696.html#cutid2

Dobry kotek niecnotek.
Pierretta
Full Member

« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2011, 02:56:31 »

to prostsza wersja lolity, ma mniej ozdób itp. więcej tutaj:
http://lolitafashion.org/casual_lolita.php
blondzilla
Hero Member

new edition of la lola

« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2011, 03:55:29 »

delikatnie i skromnie
Manakawaii
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2011, 04:45:07 »

Lolita na codzień.

Uproszczony styl,ale są zachowane lolicie elementy,ogólna anatomia loliciego stroju,podstawowe zasady.
Snow Princess Nenwen
Sr. Member

Fai Glitter

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Maj 17, 2011, 06:24:46 »

Tak jak już dziewczyny powiedziały, Casual Loli to codzienna i uproszczona wersja lolity. Nie jest to odrębny podstyl, ale właśnie wygodne lolicie ubranko na co dzień. Tak jak mówiła Mana, muszą być zachowane zasady loliciej anatomii, a przynajmniej puff.
rosehime
Gość
« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2011, 07:16:57 »

Wiem co to jest Casual Lolita. Pisałam, że wiem, że to "uproszczona wersja", że to codzienna Lolita ale patrząc na Casual Lolitę i Country, Classic czy niektóre Sweet to naprawdę nie widac zbytnich różnic. Bo i te i te mają szerokie sukienki/spódniczki, i te i te maja ozdoby, i te i te mają Lolicie buty. Chodzi mi o konkretne szczegóły ubioru.

Link który podała Pierretta no to widac tam, że niektóre mają "zwykłe" sweterki/bluzeczki, nie Lolicie.
Ale po za tym nie wiele różnic dostrzegam...  Tongue
blondzilla
Hero Member

new edition of la lola

« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2011, 07:39:26 »

no trudno ...
Nikorin
Sr. Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2011, 07:41:00 »

bo różnic wiele nie ma... chodzi o to, żeby było wygodnie. Takie wdzianko np. na krótki spacer, wyjście do sklepu albo jak się komuś nic nie chce XD Nawet biżuterii nie trzeba. Nie są to żadne skomplikowane stroje nad którymi będzie się wzdychać (chociaż zdarzają się bardzo ładne), maja być estetyczne, wygodne i loli.
Do takich stylizacji nie potrzeba dużego puffu, skomplikowanego makijażu czy peruki, a zamiast koszuli można ubrać loli bluzeczkę (cutsew?).
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2011, 07:43:32 wysłane przez Nikorin » Zapisane
lamiette
Hero Member

return your revolte into style - FasciNation

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2011, 07:45:58 »

Nie widzisz różnicy, bo to jest wszystko bardzo płynne, w ogóle wszystkie te style/podstyle są jakimiś narzędziami operacyjnymi tylko, idealnymi typami, które zazwyczaj nijak się mają do rzeczywistości.
Vide moja stylizacja z ostatniego meeta: to jest taki casual trochę (ja nie umiem robić "normalnej" stylizacji chyba Tongue).
Ale czy to jest sweet czy country czy classic, ani jedno określenie nie pasuje tutaj tak na prawdę. mimo wszystko uważam, że strój jest całkiem lolici Wink

"For the record, Bodyline is on the freaking dirt-cheap end of the spectrum. They must use elves chained to sewing machines to produce that shit, or possibly unicorns."

http://la-miette.blogspot.com/
Snow Princess Nenwen
Sr. Member

Fai Glitter

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Maj 17, 2011, 08:33:23 »

Rose, Casual Lolita nie ma określonej stylistyki jak sweet czy gothic, to jest uproszczona wersja DOWOLNEGO podstylu jaki sobie wybierzesz. Dlatego właśnie nie dostrzegasz różnic między Casual Lolitą, a Sweet Lolitą. To ciągle będzie sweet tyle, że na co dzień.
blondzilla
Hero Member

new edition of la lola

« Odpowiedz #11 : Maj 17, 2011, 08:57:50 »

daily sweet, daily gothic  Wink
rosehime
Gość
« Odpowiedz #12 : Maj 17, 2011, 09:15:37 »

Rose, Casual Lolita nie ma określonej stylistyki jak sweet czy gothic, to jest uproszczona wersja DOWOLNEGO podstylu jaki sobie wybierzesz. Dlatego właśnie nie dostrzegasz różnic między Casual Lolitą, a Sweet Lolitą. To ciągle będzie sweet tyle, że na co dzień.

Tak tak wiem, że każdy podstyl Lolity może być Casual ale patrząc na zdjęcie Sweet Lolity i Casual Sweet Lolity często naprawde nie potrafię dostrzec różnic. Może dlatego, że nie wiele jeszcze o tym wiem a może dlatego, że jak to napisała lamiette

(ja nie umiem robić "normalnej" stylizacji chyba Tongue).

(o ile dobrze zrozumiałam tutaj słowo "normalna") to też uważam, że nie potrafie zrobić z siebie Casual no chyba, że robie to nieświadomie Tongue
elluin
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Maj 17, 2011, 09:35:01 »

Dla mnie casual lolita jest bardziej stonowana, bardziej "normalna", prostsza, wygodna, często ze zwykłych ciuchów, ale mających w sobie coś z lolity.
Casual to też inne materiały, np cutsew z dzianiny, czy nawet słodka bluza. Do tego zwykłe baleriny z kokardką lub czółenka. Nie znajdziesz tam szyfonów, jedwabi, ogromnej ilości koronek, eleganckich bluzek.
Ogólnie jest to luźny strój na co dzień, który nie wyróżnia się aż tak bardzo na ulicy.

No i właśnie, nie ma jednoznacznej granicy co jest casualem a co nie. To jest sprawa indywidualna, więc dlatego ciężko jest jednoznacznie coś opisać. To wychodzi samo z siebie po pewnym czasie obserwacji.

lamiette
Hero Member

return your revolte into style - FasciNation

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Maj 17, 2011, 09:45:05 »

Chodziło mi o to, że ja robię same casuale chyba zawsze Tongue

Nvm, jak dłużej posiedzisz w tym to będziesz się mniej więcej orientować o co chodzi Smiley

"For the record, Bodyline is on the freaking dirt-cheap end of the spectrum. They must use elves chained to sewing machines to produce that shit, or possibly unicorns."

http://la-miette.blogspot.com/

Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!