Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Kraków :)

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kraków :)  (Przeczytany 451 razy)
Mary_neko
Hero Member

« : Maj 11, 2011, 05:24:35 »

Mam pytanie do was dziewczyny (zakładam, że są tu jakieś Krakowianki Smiley) - mianowicie pod koniec czerwca mam zamiar wybrać się ze znajomymi do Krakowa. Znacie może jakieś tanie, ładne hostele? Bardzo by mi to pomogło, gdybyście coś poleciły.
Poza tym chciałam się zapytać o wszelkie fajne restauracje i knajpki oraz miejsca, które powinnam odwiedzić. Polecicie mi coś?
Liczę na waszą pomoc i mam nadzieję, że jakoś tragicznie nie zaśmiecę offtopów.
Z góry dziękuję, za wszelkie informacje ^.^
Mascota
Sr. Member

« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2011, 05:40:55 »

Hosteli nie znam, chociaż zauważyłam że nawet w Czyżynach (dzielnica) za hostel z tak brudnymi szybami że niemal nic nie widać trzeba płacić bodajże 70/dobę czy coś w tych okolicach o_O. Ale nie chcę Cię zniechęcać, Kraków nie jest znowu jakiś drogi jak np. Wawa. Jak pójdziecie gdzieś dalej od Starego Miasta, mniej oczywiście zapłacicie.  Knajpy... To zależy, czego oczekujesz i jaką muzykę lubisz. Jak chcesz posiedzieć we względnym spokoju, to idź do Fausta Jazz na Szewskiej ^__^. Jak lubisz techno wersje Katy Perry, to do zwykłego Fausta za Mariackim (tj. obok). Możesz też przejść się do pubu Krawat. Darzę sentymentem pub Kazamaty na Dietla, ma dość mroczną scenerię i odbywają się tam imprezy dark independent;). Wiesz, w Krakowie jest tego kupa, Mi tam ciężko spamiętać nawet nazwy:>.  na Starym Mieście, Kazimierzu... Zawsze możecie zrobić tourneè po klubach ^_^.
Co do zabytków to wszystko w obrębie Starego Miasta, Kazimierz (cmentarz żydowski obok G. Kazimierz!), możesz też Nową Hutę (jak Cię interesuje taka architektura Cheesy), Tyniec (polecam jechać rowerami, jest do niego ścieżka rowerowa ^_^).  
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2011, 05:45:51 wysłane przez Mascota » Zapisane
elluin
Global Moderator
Hero Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2011, 05:54:46 »

Też nie znam hosteli ^^'
Knajp i restauracji jest mnóstwo w Krakowie, pewnie tylko mały procent zwiedziłam do tej pory. No i właśnie zależy czego szukasz. Mogę polecić np Cupcake Corner Bakery albo sushi w Genji ♥ (na Dietla).

Mary_neko
Hero Member

« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2011, 06:25:16 »

Dziękuje wam bardzo Smiley
Zazwyczaj odwiedzam bary sushi, ale chodzi mi generalnie o wasze ulubione adresy. Np. Można gdzieś w Krakowie kupić makaroniki?
(http://2.bp.blogspot.com/_G4aprj0p__w/TVIZwk-ABYI/AAAAAAAAAuo/I5IPX35UyaM/s1600/macaroons.jpg) zawsze chciałam spróbować ale nie wiem, czy to można w Polsce dostać ^_~
Tynia
Jr. Member
**

« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2011, 06:32:08 »

Ja za to znam jeden hostel, który wygląda schludnie i cena też nie za droga: hostel Trzy Kafki. Są dwie lokalizacje i moi znajomi akurat korzystali z tej tańszej opcji, gdzie jest wspólna łazienka dla kilku pokojów na ulicy Dolnych Młynów.
Co do knajp itd, to jak Elluin polecam Cupcake, a także Nową Prowincje, uliczka od Rynku Głównego, gdzie jest nieziemska czekolada ^^ a najlepsze tiramisu jakie jadłam (a próbowałam ich sporo xD) jest w knajpie Zbliżenia na Kazimierzu.
Z klubów, to ja uwielbiam, ekhem, "tęczowy" klub, Cocon : D
A makaroniki widziałam w krakowskich cukierniach! Tylko adresu nie pamiętam xD spytam się mamy jak wróci czy pamięta
lamiette
Hero Member

return your revolte into style - FasciNation

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Maj 12, 2011, 10:57:17 »

Ja byłam w tym roku w Trzech Kawkach, jest całkiem ok. Od centrum nie jest bardzo daleko i mają przyzwoite pokoje Smiley

"For the record, Bodyline is on the freaking dirt-cheap end of the spectrum. They must use elves chained to sewing machines to produce that shit, or possibly unicorns."

http://la-miette.blogspot.com/

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!