Hosteli nie znam, chociaż zauważyłam że nawet w Czyżynach (dzielnica) za hostel z tak brudnymi szybami że niemal nic nie widać trzeba płacić bodajże 70/dobę czy coś w tych okolicach o_O. Ale nie chcę Cię zniechęcać, Kraków nie jest znowu jakiś drogi jak np. Wawa. Jak pójdziecie gdzieś dalej od Starego Miasta, mniej oczywiście zapłacicie. Knajpy... To zależy, czego oczekujesz i jaką muzykę lubisz. Jak chcesz posiedzieć we względnym spokoju, to idź do Fausta Jazz na Szewskiej ^__^. Jak lubisz techno wersje Katy Perry, to do zwykłego Fausta za Mariackim (tj. obok). Możesz też przejść się do pubu Krawat. Darzę sentymentem pub Kazamaty na Dietla, ma dość mroczną scenerię i odbywają się tam imprezy dark independent;). Wiesz, w Krakowie jest tego kupa, Mi tam ciężko spamiętać nawet nazwy:>. na Starym Mieście, Kazimierzu... Zawsze możecie zrobić tourneè po klubach ^_^.
Co do zabytków to wszystko w obrębie Starego Miasta, Kazimierz (cmentarz żydowski obok G. Kazimierz!), możesz też Nową Hutę (jak Cię interesuje taka architektura

), Tyniec (polecam jechać rowerami, jest do niego ścieżka rowerowa ^_^).