Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Kupowanie z Taobao

Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Kupowanie z Taobao  (Przeczytany 1910 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Bilq
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« : Marzec 25, 2011, 10:14:05 »

Jako że w temacie taobao jestem raczej laikiem, a na forum nie znalazłam wiele na ten temat (parę ss z 2009 roku, od tego czasu mogło się pozmieniać Smiley) Mam kilka pytań. Weźmy taką spódnicę cat window - na clobbaonline kosztuje ona ok. 30 dolarów (ok. 90 zł), na taobao tylko 105 yuanów (ok 43 zł)... Boję się jednak że opłaty za ss i koszta wysyłki mnie zeżrą, kompletnie nie wiem jakich kwot mam się spodziewać... >.< Niektóre ss mają na stronach przeliczniki i cenniki, i strasznie droga mi się wysyłka wydaje - 30-40 dolarów za paczkę do 1 kg o.0 Czy macie jakieś sprawdzone polecane ss, gdzie koszta wysyłki nie są zbyt duże?

A i jeszcze jedno, czy ekonomiczniej wychodzi zamówić jedną małą rzecz raz na jakiś czas czy jak już robić to większe zakupy?
Kar Lin
Hero Member

Królowa offtopów (i moderdca niewiniątek)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2011, 07:40:04 »

Weźmy taką spódnicę cat window - na clobbaonline kosztuje ona ok. 30 dolarów (ok. 90 zł), na taobao tylko 105 yuanów (ok 43 zł)... Boję się jednak że opłaty za ss i koszta wysyłki mnie zeżrą, kompletnie nie wiem jakich kwot mam się spodziewać... >.<

W przypadku clobba do ceny przedmiotu dodajesz tylko cenę wysyłki- by dowiedzieć się ile ona wyniesie wystarczy napisać maila Smiley
Facet prowadzący ten ss nie robi tego charytatywnie, stąd różnica w cenach ;p

Niektóre ss mają na stronach przeliczniki i cenniki, i strasznie droga mi się wysyłka wydaje - 30-40 dolarów za paczkę do 1 kg o.0 Czy macie jakieś sprawdzone polecane ss, gdzie koszta wysyłki nie są zbyt duże?

Clobba Smiley Wiele osób poleca też taobaospree.
Sposób zamawiania różni się w zależności od SS, na ich stronach jest zawsze dokładna instrukcja co i jak.

Qcute- podejrzewam, że o nich mowa przy wysyłce za 40 dolców ;p- oferują tylko EMS, a ta forma wysyłki z Chin jest bardzo droga.

A i jeszcze jedno, czy ekonomiczniej wychodzi zamówić jedną małą rzecz raz na jakiś czas czy jak już robić to większe zakupy?

Zależy co rozumiesz przez 'większe' . Duża paczka może zawsze załapać się na cło.
Bilq
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2011, 10:51:46 »

Niestety na taobaospree właśnie przesyłka 1 kg emsem wychodzi 41 dolarów co mnie przeraża:/
W każdym razie dziękuję za pomoc, w razie czego chyba jednak zamówię na clobba Smiley
Arisuu
Hero Member

Zły szatan.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Marzec 26, 2011, 11:13:06 »

Może w takim razie taobaobuying? 50% zniżki na EMS mają

Dobry kotek niecnotek.
Kar Lin
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Marzec 26, 2011, 11:49:03 »

Niestety na taobaospree właśnie przesyłka 1 kg emsem wychodzi 41 dolarów co mnie przeraża:/

Bez względu na to jakiego sprzedawcę wybierzesz- przesyłka emsem wyniesie sporo.

Arisuu- Taobaospree ma -40% na wysyłkę ems i te 40 dolców to właśnie cena po obniżce ;/

Na twoim miejscu zdecydowałabym się na airmail Smiley
Bilq
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 26, 2011, 11:51:49 »

A czy ktoś zamawiał i ile wyniosły koszta wysyłki airmailem i przy jakiej wadze? Czy na taobaospree też można zamówić airmailem? Bo widziałam tylko ems i dhl...
Kar Lin
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Marzec 26, 2011, 12:21:21 »

http://taobaospree.com/shownews.asp?id=21

O koszt wysyłki możesz się też spytać bezpośrednio ss, na przykład pan z clobba odpisuje w ciągu paru minut i jest bardzo cierpliwy ;d
Bilq
Sr. Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #7 : Marzec 26, 2011, 12:31:06 »

O, dziękuję bardzo Smiley Faktycznie airmail nie jest drogi więc może jednak wyszłoby taniej przez ss, zobaczę jeszcze co bym chciała zamówić Smiley
Lladia
Hero Member

InMyDreamsInAPictureBook

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Marzec 26, 2011, 12:33:54 »

Ja polecam ss tej dziewczyny http://dollypoddle.livejournal.com/
Wysyła airmalem lub ems i jest bardzo uczciwa (kiedyś zwróciła mi 2$ bo przesyłka okazała się tańsza niż myślała).
Nawet zakupy z Anna House robię przez nią. Wysyła airmalem i wychodzi taniej niż bezpośrednio. I unika się ryzyka cła.

Boromirka
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 26, 2011, 02:17:34 »

ej taobaospree nie kosztuje 40$ z tego co widzę tylko w yuanach. 201 +60 za kolejne pół kilo
Kar Lin
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Marzec 26, 2011, 02:23:12 »

260 rmb to 114 zeta, tyle samo co 40 dolców. Na stronie głównej masz przelicznik od razu na dolary- podajesz wagę, kraj i metodę wysyłki Smiley
Boromirka
Gość
« Odpowiedz #11 : Marzec 26, 2011, 02:24:48 »

xD blonde mode on
Lola
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Maj 13, 2011, 07:55:35 »

Ja nadal męczę temat taobao XD
Mam jeszcze jedno pytanie, czy opłaca się zamawiać na taobao jakąś jedną sukienkę, czy od razu 2 lub 3?
Bo zastanawiam się czy ten początkowy koszt wysyłki nie będzie wyższy, tak więc np. wysłanie jednej sukienki będzie kosztowało 30$ a już dwóch 50$ a nie 60$ itd.
Kar Lin
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Maj 13, 2011, 08:15:07 »

Wysłanie airmailem jednej sukienki to koszt ok. 10-15 dolarów Cheesy Jest to najbardziej opłacalna forma wysyłki z Chin, jednak tylko gdy paczka jest lżejsza niż 2 kg (1.5? Nie pamiętam już). Przy wyższej wadze cena wzrasta.
Poza tym- każda dodatkowa kiecka zawsze zwiększy ryzyko cła.

Możesz poprosić SS o podanie dokładnych informacji na temat wysyłki itd. - porównasz sobie koszt i sama zdecydujesz co bardziej się opłaca.
Lola
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Maj 13, 2011, 08:38:47 »

Dzięki Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!