Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Japonistyka?

Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Japonistyka?  (Przeczytany 2339 razy)
Sariel
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #45 : Styczeń 26, 2011, 05:52:46 »

ja tam nie wiem gdzie po tym można pracować, mam inne plany...Cheesy

http://www.pjwstk.edu.pl/ tutaj wszystko jest Smiley
Manakawaii
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #46 : Styczeń 26, 2011, 05:54:10 »

No,ja właśnie też sie zastanawiałam potem.
Kurcze,tyle super kierunków,ale gorzej potem z pracą...
Chester
Hero Member

<3 Psycho fashion designer <3

czesterfield@hotmail.com
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #47 : Styczeń 26, 2011, 07:10:28 »

Tłumacze (szczególnie symultaniczni) języków azjatyckich są teraz bardzo porządani w Polsce Smiley
Sariel
Hero Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #48 : Styczeń 26, 2011, 07:15:40 »

ale za 4 lata może nie będą... ludzie usłyszą,że potrzeba tłumaczy, rzucą się na studią, wyjdzie potem ich milion i już nie będą potrzebni...;p
Elphie
Hero Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #49 : Styczeń 26, 2011, 07:24:37 »

Tłumacze (szczególnie symultaniczni) języków azjatyckich są teraz bardzo porządani w Polsce Smiley
Owszem, ale skoro na kulturze Japonii na język kładzie się mniejszy nacisk, to z tłumaczenia nici. Jeśli już, to warto byłoby równoległe pójść na taką informatykę na przykład.

Kar Lin
Hero Member

Królowa offtopów (i moderdca niewiniątek)

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #50 : Styczeń 26, 2011, 07:46:25 »

Znam może ze 3 osoby z Kultury Japonii, ale zawsze wydawało mi się, że w porównaniu z japonistyką to takie 'gry i zabawy' Grin Grin Grin

Aczkolwiek to samo uważałam o budownictwie- w porównaniu do architektury, a do poniedziałku muszę oddać 4 projekty Grin

Chester- owszem, ale absolwentów japonistyki, arabistyki i sinologii przybywa, a po studiach różnie z tym zapotrzebowaniem może być... Coraz bardziej popularne robią się teraz 'podwójne' filologie- patrz francuski + arabski bodajże na UMK Cheesy
kamila78
Full Member

Kocham Yulianne *.*

« Odpowiedz #51 : Styczeń 26, 2011, 07:47:26 »

ale za 4 lata może nie będą... ludzie usłyszą,że potrzeba tłumaczy, rzucą się na studią, wyjdzie potem ich milion i już nie będą potrzebni...;p

Tak samo było z psychologią jakiś czas temu. Potrzebni byli psychologowie, teraz jest ich od groma i nie mogą znaleźć pracy.
Dla mnie niektóre studia są bardzo fajne ale nie "pożyteczne" jak np filozofia. No bo po studiach z filozofii możemy wykładać filozofię lub np napisać książkę. I ciężko znaleźć pracę :| Co do Japonistyki to dośc ryzykowne. Może Ci się uda a może nie.  Tongue

" Jesteś głupi, ucz się a może zmądrzejesz! "
lamiette
Hero Member

return your revolte into style - FasciNation

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #52 : Styczeń 26, 2011, 07:51:51 »

Jej, ja w maturalnej klasie nie wiedziałam co chcę robić w życiu i do dzisiaj nie wiem... Zazdroszczę przyszłościowego myślenia...
Prawda jest taka, że kierunek studiów to nie jest najważniejsza sprawa, obojętnie czy "przyszłościowy" czy nie. Jeśli nie będziesz się umiała ogarnąć, nałapać znajomości na studiach itd. to pracy nie znajdziesz, choćbyś była nie wiadomo po czym.
Tzn. chodzi mi o to, że nie wystarczy czegoś studiować, trzeba w tym autentycznie "siedzieć".

"For the record, Bodyline is on the freaking dirt-cheap end of the spectrum. They must use elves chained to sewing machines to produce that shit, or possibly unicorns."

http://la-miette.blogspot.com/
koharu
Full Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #53 : Styczeń 26, 2011, 10:52:52 »

dodam, ze moja kolezanka z japonistyki jest chyba jedna z niewielu osob, ktore dostaly sie na dzienne za pierwszym razem... miala na pierwszym roku problemy, bo niestety - wiekszosc, ktora z nia chodzila, albo ju zaczynala japonistyke na zaocznych badz wieczorowych, albo powtarzala rok, albo uczyla sie wczesniej. ergo, to ona odstawala od reszty, bo jako jedyna nie miala stycznosci z jezykiem...
U mnie takich osób było 3 w zeszłym roku Cheesy Czyli to trudne, ale nie awykonalne ^^

Co do japonistów, to jasne, teraz może być zapotrzebownaie na nich, a za x lat nie, ale czy nie jest podobnie z innymi kierunkami? Decydując się na dane studia teraz nie wiadomo, jak będzie z pracą za te 5 lat.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2011, 10:54:44 wysłane przez koharu » Zapisane

Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!