|
|
|
|
|
Arisuu
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2010, 09:28:53 » |
|
wygląda fajnie, ale google tłumaczu, naucz się tłumaczyć teksty z obrazków ;_______;
|
|
|
|
|
|
Dobry kotek niecnotek.
|
|
|
|
Boromirka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2010, 09:50:40 » |
|
a żeby wam było łatwiej rozumieć wyrazy (większość czeskiego się kmini tak naprawdę jak się wie jak czytać) to wszystkie literki z ' nad nimi czytamy jako długie, a "y" czytamy jako i wszystkie rzeczy z "v" nad literką czytamy jak nasze ż sz, cz, rz  i będzie jaśniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LivingDeadGirl
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2010, 09:55:38 » |
|
Jakby co, służę za słownik  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Boromirka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2010, 10:03:51 » |
|
ptakopysk to dziobak jakby co 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LivingDeadGirl
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2010, 10:15:42 » |
|
A żiżale dżdżownice xD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Boromirka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 17, 2010, 10:05:55 » |
|
Czeskie lole mają swojego zina: http://www.poisoned-alice.ic.cz/dostałam dzisiaj link od Ketmary
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaha
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2012, 11:47:11 » |
|
czy ja bym mogła prosić o jakieś takie prywatne namiary? najlepiej praskie <3
|
|
|
|
|
|
"Czasem musimy zejść do piekła w wyobraźni, aby nie trafić tam w rzeczywistości." Sarah Kane
|
|
|
|
Boromirka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 02, 2012, 08:45:48 » |
|
Już ci na pw poslałam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KawaiiNekoMimi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2012, 12:35:58 » |
|
Czuje się dziwnie czytając w obcym języku i wszystko rozumieć, chociaż się go nie uczyłam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Boromirka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 08, 2012, 04:42:32 » |
|
 zapewniam, że niektóre rzeczy, które czytasz są zupełnie czym innym niż myślisz, bardzo łatwo się w czeskim naciąć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Manakawaii
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 08, 2012, 10:26:30 » |
|
 zapewniam, że niektóre rzeczy, które czytasz są zupełnie czym innym niż myślisz, bardzo łatwo się w czeskim naciąć this.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaha
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 09, 2012, 08:06:54 » |
|
ja się bardzo pilnuję, żeby nie mówić SZUKAĆ... ale zapomniałam, że OSZUKAĆ to też mówić nie można. więc na razie fail za failem^^
|
|
|
|
|
|
"Czasem musimy zejść do piekła w wyobraźni, aby nie trafić tam w rzeczywistości." Sarah Kane
|
|
|
|
Loivissa
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 09, 2012, 08:13:52 » |
|
ja się bardzo pilnuję, żeby nie mówić SZUKAĆ... ale zapomniałam, że OSZUKAĆ to też mówić nie można. więc na razie fail za failem^^
Hahaha, dokładnie! xD Ja bym z taką pewnością nie mówiła, że rozumiem, bo pewnie przeczytałabym zupełnie co innego. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Boromirka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 09, 2012, 09:03:55 » |
|
Też się miałam pilnować, ale w wakacje dwa lata temu będąc w Pradze zrobiłam życiowego faila. Byłam w muzeum wojskowym pragi szukając (XD) auta Heydricha, biegam między ekspozycjami, kurde nie ma. Idę w końcu do kasy, siedział tam miły starszy pan. Wtedy jeszcze ni w ząb nie mówiłam po czesku, to mówię po angielsku że szukam auta Heydricha. Zrozumiał, że coś o Heydrichu pokiwał głową powiedział "Heydrich, Heydrich" no ok świetnie, ale średnio mnie to urządzało. Zapytał sie mnie skad jestem, odpowiedzialam ze z polski, a on zebym sprobowała mu powiedziec po polsku. Ja:Szukam auta Heydricha Facet: lol XD Wyjaśnił mi, że auta nie ma bo w remoncie, ale tak się śmiał, że zrobiło mi się mega głupio.
Hledat było pierwszym czeskim czasownikiem jaki ogarnęłam xDDD
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|