Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Déjà-mort.pl

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Déjà-mort.pl  (Przeczytany 1238 razy)
deja-mort
Newbie
*

« : Wrzesień 17, 2010, 11:40:04 »

Déjà-mort.pl powstał jako pierwszy w Polsce poważny blog dotyczący różnych wizualnych przejawów mrocznej estetyki. Na jego łamach publikowane są wpisy dotyczące różnych dziedzin: filmu, literatury, mody, rozrywki - łączy je wspólny pierwiastek makabry, groteski, gotyku.

W imieniu redakcji DM chciałem Was zaprosić do odwiedzin na tej wciąż jeszcze nowej stronie. Zachęcam też do dzielenia się opiniami na jej temat, bo to one pozwolą nam zoptymalizować formę i treści, jakie publikujemy Smiley

Zapraszam i pozdrawiam.
Joazja
Jr. Member
**

the insane one

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2010, 01:52:40 »

Pozwolę sobie skomentować Smiley
Myślę, że blog jest dość ciekawy. Jednak jest dla mnie pewne "ale". Jak na razie prezentujecie sporo zdjęć, filmików, tekstów, które nie da się zaprzeczyć, są w klimacie. Jednak myślę, że byłyby to dobre dodatki między jakimiś poważniejszymi notkami, których (po szybkim przejrzeniu) nie zauważyłam. Blog określacie jako gotycki (podobają mi się elementy steampunkowe), ale myślę, że gotyk w najmniejszej części powinien przejawiać się właśnie w zewnętrzności, w stroju. Gotyk uważam za wrażliwość na pewną estetykę, ale estetykę dotyczącą duchowości. Naszej własnej wrażliwości na świat, na sposób, w jaki go odbieramy. Oczywiście możecie się ze mną nie zgadzać, bo to moje własne zdanie. Jednakowoż uważam, że klimatyczny strój nie zrobi z nikogo "gota". Bez pewnej wrażliwości, dla mnie, będzie to tylko zwykłe pozerstwo.
Przechodząc do meritum mojej wypowiedzi. Blog ma pewien potencjał. Myślę, że można byłoby wykorzystać go poprzez podzielenie się z czytelnikami tym, jakie sami macie przemyślenia na temat całej estetyki tego klimatu. Jak najbardziej rozumiem, że blog dotyczy wizualnych przejawów tejże estetyki. Warto zatem dodać np, dlaczego przedstawione elementy np. ubioru, filmy etc. są uznawane w dzisiejszych czasach za mroczne/przerażające itd. Co sprawia, że się boimy/czujemy niepokój? Jeśli będzie mowa o filmie, to jakie elementy wpływają na nastrój grozy (muzyka, oświetlenie, ruch kamery). Myślę, że po prostu warto przeanalizować przedstawione przez Was zjawiska, a nie tylko dodawać foty i opisywać, skąd są/w jakiej są cenie itd.

Na koniec pragnę przypomnieć, że bloga przejrzałam pobieżnie i nie miałam jeszcze okazji bliżej się z nim zapoznać Smiley

Tańczę taniec głupców
deja-mort
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2010, 11:30:49 »

Cześć, dziękuję bardzo za ten komentarz Smiley Jak może zauważyłaś - blog istnieje od stosunkowo niedawna i wciąż trochę eksperymentujemy z jego formą. Zgadzam się z Twoimi obserwacjami, masz rację podejrzewając, że brak u nas takiej "wewnętrznej estetyki". Tyle tylko, że dokładnie taka była formuła leżąca u podstaw tej strony: by prezentować ciekawe zewnętrzne przejawy gotyku. Nawet, jeśli ktoś może je określać pozerstwem. Nie chcemy przed nikim odkrywać głębi gotyckiego piękna, bo zakładamy, że on(a) już ją zna/czuje kiedy do nas zagląda. Staramy się raczej inspirować do odkrywania tej głębi, niż wykładać jej istotę. Nie chcemy nikomu psuć zabawy Wink Jednakże Twoja opinia jest dla nas bardzo cenna, pozwoli na przemyślenie pewnych tematów i może wprowadzi jakieś zmiany w przyszłości. Chociaż główny trzon wpisów pozostanie zapewne podobny do obecnego. Dzięki raz jeszcze! Smiley
Ninka
Jr. Member
**

jdurys@gmail.com
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2010, 06:22:42 »

Na blog właśnie spoglądam, ale wtrącę się odnośnie gotyku. Gotyk to styl muzyczny z lat 80. Tak naprawdę nie ma w nim prawie NIC wspólnego z obecną modą gotycką, a już z wnętrzem w ogóle. Jako gotka- fanka Sisters of Mercy i Bauhausu- muszę przyznać, że moje postrzeganie rzeczywistości charakteryzuje się obiektywizmem, racjonalizmem, i materializmem, nie ma we mnie krzty romantyzmu i wrażliwości. Wręcz często odrzuca mnie od nadmiernej egzaltacji. Wolę sobie popatrzeć.

I serio, gotyk nie jest kwestią interpretacji... jest tym, czym jest, dokładnie jak lolita, tylko definicje gotyku dawno się rozpierzchły i każdy udaje, że ich nie zna albo faktycznie ich nie zna. Co nie znaczy, że gotyk jest płynny i "jest tym, co autor miał na myśli".
deja-mort
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2011, 07:16:04 »

Witaj,

z dużym opóźnieniem, ale w końcu postanowiliśmy odpowiedzieć na Twój post na łamach Déjà-Mort. Uznaliśmy ten temat za ważny na tyle, by podzielić się nim z innymi Czytelnikami, stąd odpowiedź zamieszczamy u siebie.

Można ją znaleźć bezpośrednio tutaj:

Czym gotyk jest, a czym nie jest

Pozdrawiamy serdecznie,
Redakcja DM

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!