Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Aktualności: Zapraszamy do dyskusji! Smiley

Egzaminy gimnazjalne.

Strony: [1] 2 3 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: egzaminy gimnazjalne.  (Przeczytany 3233 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
mikotonori
Newbie
*

« : Kwiecień 28, 2010, 04:17:07 »

Jak wiadomo w dniu wczorajszym rozpoczęły się egzaminy gimnazjalne. Wczoraj część humanistyczna, dzisiaj matematyczna, a jutro językowa.
Osobiście myślę, że humanistyczna była łatwa, chociaż sama mam 4-5 błędów, głupich błędów w zadaniach zamkniętych. Temat rozprawki bardzo łatwy, akurat taki na czasie.
Dla porównania część matematyczna była okropnie trudna. Człowiek szczerze to się mógł pogubić. I jak rozmawiałam z osobami, to właściwie też postrzegano to, jako jakiś taki dziwny. Może dlatego, że inny niż rok temu, dwa lata temu.. A chociażby ten próbny, który mieliśmy.
Jutro część językowa. Piszę angielski i jestem dosyć dobrej myśli.. Dzisiaj powtórzę konstrukcję czasów i sądzę, że jeśli dopisze mi także szczęście to napiszę dobrze.

Pisał ktoś jeszcze w tym roku? Smiley
Difteria
Sr. Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 28, 2010, 04:26:50 »

Moim zdaniem humanistyczny był banalnie prosty, poza tym w ogóle nie sprawdzał naszej wiedzy, tylko umiejętność czytania ze zrozumieniem... A ja głupia zły tekst streściłam :/
Nie podobały mi się zadania z matematycznego, spodziewałam się zupełnie innych tematów i takie też sobie powtarzałam Tongue
Nyu_Chan
Hero Member

love scream party.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 28, 2010, 04:39:43 »

właśnie miałam napisać w 'co nas wkurza' że nienawidzę radioaktywnych biedronek ;p humanistyczny był w miarę prosty, chociaż kiedy sprawdzałam czy są wszystkie strony i zobaczyłam fragment z krzyżaków to o mało co się nie posikałam ze strachu, bo pierwsze co mi przyszło do głowy, że wypracowanie to będzie jakaś charakterystyka, a ja tej książki nie przeczytałam xD'
u mnie masa osób streściła zły tekst.. a dzisiejszy egzamin to była porażka ._. spodziewałam się takich zadań, które zawsze są na próbnych, czyli jakieś objętości, prąd, a tu takie coś ;_; i jeszcze to zadanie z fizyki, blee

gdzie tam miłości do żarcia.
kaori
Hero Member

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 28, 2010, 06:40:50 »

mój brat to pisał i muszę przyznać, że w porównaniu z testem, który ja pisałam trzy lata temu, dużo mniej matmy a dużo więcej z innych przedmiotów. i cieszę się, że miałam więcej matmy niż wiedzy, bo na niektóre pytania to bym teraz nie odpowiedziała xD

sorrowmadeu
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 28, 2010, 06:44:11 »

Human był prosty, nawet bardzo. Tylko ciężko wpasować się w klucz i zobaczymy co z tego będzie.
A dzisiejszy egzamin był taki sobie, przesadzili z chemią i fizyką, zdecydowanie.
A jutro będzie strasznie łatwy, same zamknięte.
Yaoiko
Sr. Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 28, 2010, 06:59:26 »

Radioaktywne biedronki i mszyce na plus.
Karaty jubilerskie zdecydowanie na minus.
I nie wiem o co chodzi z tym, że połowa osób streściła nie ten tekst co trzeba.
mikotonori
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 28, 2010, 07:10:35 »

czyli widzę, że nie tylko ja tak miałam.. w tym jednym zadaniu z matmy miałabym dobrze, ale pomyślałam sobie, że jak gość robi obchód to nie będzie przecież dwa razy chodził w około. XD mogłam przewidzieć, że jednak wszystko może się zdarzyć.
 Yaoiko z tym tekstem chodzi o to, że to zadanie, co trzeba było streścić tekst I było, po tekście IV. Więc ludzie streszczali sobie zamiast I tekstu, IV. Też bym prawie tak zrobiła, ale postanowiłam, że przeczytam jeszcze raz polecenie, bo coś mi nie pasowało. Potem jeszcze jeden raz.
Ja osobiście sądzę, że powinni dać więcej matmy. Bo wiadomo, że matme zdawać będziemy na maturze, a fizyke, chemie nie każdy. Smiley
A jeśli jesteśmy już przy egzaminach, to wybraliście już sobie tak na oko, do jakich szkół idziecie? O jakim profilu?
sorrowmadeu
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 28, 2010, 07:27:19 »

W poleceniu było jasno, żeby streścić tekst pierwszy.
Karaty na plus, to było czysto matematyczne zadanie.
Yaoiko
Sr. Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 28, 2010, 07:40:50 »

A ja nie umiem matematyki.
Dla mnie lepiej, że dużo geografii, a chemii wcale nie było tak dużo, poza tym nie trzeba było robić żadnej reakcji samemu.
Fizyka była na przyzwoitym poziomie, co nie przeszkodziło temu, że ją zawaliłam.
Nie umiem dodwać/odejmować/dzielić pod kreską. W sumie dziwne, że mnożyć umiem.
sorrowmadeu
Gość
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 28, 2010, 08:00:44 »

Nie każdy rozumie, wystarczy zrozumieć podstawy i umiejętnie je wykorzystywać.
 I mimo, że wydawało mi się, ze wszystko umiem zapomniałam,że jest coś takiego jak twierdzenie Talesa.
Tak, fizyka była taka, że dało się ją zrobić i nawet dobrze mi wyszło, za to zawaliłam zamknięte.
Chester
Hero Member

<3 Psycho fashion designer <3

czesterfield@hotmail.com
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 28, 2010, 08:10:12 »

Ej, wyjasni mi ktoś o co chodzi z tymi radioaktywnymi biedronkami? XD"""
Nyu_Chan
Hero Member

love scream party.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 28, 2010, 08:15:57 »

Materiał organiczny zawierający promieniotwórczy pierwiastek 14C trafił, na skutek nieszczęśliwego wypadku, na wysypisko śmieci. W wyniku rozkładu tego materiału, przeprowadzonego przez bakterie i grzyby, powstał radioaktywny gaz. Przez pewien czas prowadzono badania radioaktywności roślin i owadów w pobliżu wysypiska. Wykres ilustruje poziom radioaktywności mszyc i biedronek w kolejnych dniach.

Zadanie 14. (0-1)
Wzrost poziomu radioaktywności zaobserwowano wcześniej u mszyc niż u biedronek, ponieważ biedronki
A. są większe niż mszyce.
B. są drapieżnikami żywiącymi się mszycami.
C. wolniej pozbywają się z organizmu substancji radioaktywnych.
D. znalazły się bliżej materiału promieniotwórczego niż mszyce.
Zadanie 15. (0-1)
Spadek radioaktywności mszyc i biedronek mógł być spowodowany
A. wydalaniem radioaktywnego węgla w procesie oddychania.
B. wzmożoną fotosyntezą w roślinach.
C. rozkładem radioaktywnego materiału przez bakterie.
D. zjadaniem mszyc przez biedronki.

Jak można nie umieć wykonywać działań pod kreską? ;o to podstawy, poza tym na teście nie można używać kalkulatorów, więc bez tego nic się nie da zrobić.

Yaoiko
Sr. Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 28, 2010, 08:20:20 »

Umiem, rozumiem matematykę. Znam podstawy i nie podstawy, wzory i twierdzenia, ale po prostu zwyczajnie nie jestem w stanie przyswoić kilku liczb naraz. W sumie to jest głupie, bo to nie jest moja wina, a przez to będę mieć prawdopodobnie niższą ocenę z matematyki.

Nyu - ._. wiem jak się liczy, ale potrafię czasami napisać że dwa+jeden to się równa dwa, albo jeden. To tak jak ktoś zamiast ó napisze u.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 08:22:20 wysłane przez Yaoiko » Zapisane
Difteria
Sr. Member

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 28, 2010, 08:22:32 »

zapomniałam,że jest coś takiego jak twierdzenie Talesa.
Widzę, że nie jestem sama :< Skutki ciągłego przekładania sprawdzianu z figur podobnych...
Nyu_Chan
Hero Member

love scream party.

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 28, 2010, 08:23:24 »

Ja z matematyki nie jestem najlepsza, a dodatkowo zawsze tracę punkty za zapis, bo wiem jak coś wytłumaczyć (częściej na logikę niż za pomocą jakiegoś wzoru), a nie wiem jak zapisać.

Yaoiko, no chyba że chodzi o takie pomyłki, mi też to się często zdarza jak za szybko piszę, dlatego sprawdzam wszystko po kilka razy Wink
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 08:25:23 wysłane przez Nyu_Chan » Zapisane

Strony: [1] 2 3 ... 7
  Drukuj  

Skocz do:  

Development, Design, Writing and Emigration Blog

Q2 - Reading

Spore - evolucja wcielona?

Sleepless nights because of your cat? Read this to get some rest

Having problems with your cat? Check out this guide!