|
hebiichigo
|
 |
« Odpowiedz #90 : Maj 01, 2010, 03:46:12 » |
|
Ile klasy jest w czepianiu sie obcych ludzi w internecie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tovah
|
 |
« Odpowiedz #91 : Maj 01, 2010, 03:49:10 » |
|
Dobre pytanie, Ty mi powiedz.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 03:54:00 wysłane przez Tovah »
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #92 : Maj 01, 2010, 04:25:48 » |
|
hebiichigo przystopuj proszę.
'Czepianie się' słówek i zwrotów potrafi być irytujace. Ale moim zdaniem jest dobre- zwłaszcza że Tovah zrobiła to bez zbędnego komentarza. Uwrażliwia nas na zwracanie uwagi jaką polszczyzną się posługujemy. Osobiście zawsze miałam problemy z ortografią i gramatyką, otrzymywałm najgorsze oceny z dyktand, ja i moje byki byliśmy złym przykładem dla całej klasy- wszystko w czasach kiedy terminy "dysortografia, dysleksja" nie funkcjonowały jeszcze i nic nie tłumaczyło mojego tumaństwa. Sporo nad tym pracowałam ale nadal popełniam błędy albo używam sformułowań które funkcjonują w języku potocznym a które są niepoprawne. I nie mam pretensji jeżeli ktoś zwraca na to uwagę. Tym lepiej bo wiem wtedy że robię coś źle i przy kolejnej okazji mogę to poprawić. Obawiam się jednak że przytoczone "w każdym bądź razie" nadal bedzie funkcjonować w mojej mowie i piśmie ^^'
|
|
|
|
|
|
Nie ma potrzeby się tym krępować, Spock. To zdarza się ptaszkom i pszczółkom.
Ptaki i pszczoły nie są Wolkanami, kapitanie.
|
|
|
|
Sousuke
|
 |
« Odpowiedz #93 : Maj 01, 2010, 07:07:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kar Lin
|
 |
« Odpowiedz #94 : Maj 01, 2010, 07:45:42 » |
|
Lajtowy, ale jednak błąd  To sie da wypracować ale wyczytałam gdzieś całkiem ciekawe porównanie - mianowicie, że "w każdym bądź razie ma tyle klasy co popijanie śledzi oranżadą" i jakoś tak do mnie trafiło. Od razu przypomina mi się różnica pomiędzy 'pisze' i 'jest napisane' 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chester
|
 |
« Odpowiedz #95 : Maj 01, 2010, 07:57:59 » |
|
Lajtowy, ale jednak błąd  To sie da wypracować ale wyczytałam gdzieś całkiem ciekawe porównanie - mianowicie, że "w każdym bądź razie ma tyle klasy co popijanie śledzi oranżadą" i jakoś tak do mnie trafiło. Od razu przypomina mi się różnica pomiędzy 'pisze' i 'jest napisane'  A 'włączam' i 'włanczam'? brrrr...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kar Lin
|
 |
« Odpowiedz #96 : Maj 01, 2010, 08:00:23 » |
|
Nie znam żadnego powiedzonka na ten temat :< ("Różnica pomiędzy 'pisze' i 'jest napisane' jest taka jak pomiędzy 'sra' i 'jest nasrane'" - legendarny tekst profesora z UŚ)  Moderatorki przepraszam za przekleństwa 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 08:05:46 wysłane przez Kar Lin »
|
|
|
|
|
VladimirPutin
Jr. Member

Москва
|
 |
« Odpowiedz #97 : Maj 02, 2010, 12:43:34 » |
|
Według mnie bezdyskusyjnie rządzą dwie rzeczy, podam przykłady. 1. "Pokazałem tym dziewczyną gdzie jest wysypisko śmieci". 2. "Gdy byłem w barze to Ci chłopcy opluli mojego jamnika".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rika
Gość
|
 |
« Odpowiedz #98 : Maj 02, 2010, 01:10:47 » |
|
Według mnie bezdyskusyjnie rządzą dwie rzeczy, podam przykłady. 1. "Pokazałem tym dziewczyną gdzie jest wysypisko śmieci". 2. "Gdy byłem w barze to Ci chłopcy opluli mojego jamnika".
eee...??  i gdzie tu są błędy. :<
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VladimirPutin
Jr. Member

Москва
|
 |
« Odpowiedz #99 : Maj 02, 2010, 01:13:31 » |
|
eee...??  i gdzie tu są błędy. :< You best be joking nigga.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tovah
|
 |
« Odpowiedz #100 : Maj 02, 2010, 01:15:05 » |
|
Rikuś, w pierwszym powinno być koleżankom. Bo liczba mnoga.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rika
Gość
|
 |
« Odpowiedz #101 : Maj 02, 2010, 01:18:02 » |
|
k, ale drugie? a rika jest przyślepawa i ma dysleksję więc mi ciężko błędy wyłapywać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VladimirPutin
Jr. Member

Москва
|
 |
« Odpowiedz #102 : Maj 02, 2010, 01:19:27 » |
|
k, ale drugie? a rika jest przyślepawa i ma dysleksję więc mi ciężko błędy wyłapywać.
"Ci" pisze się z wielkiej litery tylko i wyłącznie, gdy zwracasz się do kogoś bezpośrednio, np. "Rika, zrobię Ci masaż stóp". W moim przykładzie "ci" ma zupełnie inne znaczenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|