Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« : Marzec 04, 2010, 09:29:37 » |
|
Jako, że dość dużo dziewczyn na forum kupuje na ebay-u, lj-u, bądź Allegro i czasami zdarzaja sie wpadki, badz oszustwa jak to mialo miejsce w przypadku zakupu dokonanego przez Miake, a opisanego w watku o paypalu, to sugerowalabym zalozenie czarnej listy sprzedawcow(a moze i kupujacych) ktora przysluzylaby sie spolecznosci lolit polskich. Nie musze tlumaczyc zalet takiej listy. Zachecam do dzielenia sie doswiadczeniami, zeby w przyszlosci mozna bylo uniknac nie tylko nieprzyjemnosci i stresu, ale takze porozstrzeliwanych po calym forum rozpaczliwych postow o pomoc, pozostajacych bez odpowiedzi. Czy cos.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arisuu
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2010, 08:16:15 » |
|
Myślę, że można stworzyć o LJu, ale o Allegro i Ebayu chyba nie ma po co? Przecież jak nie dostanie się towaru można napisać do administratorów/zarządzających/ekipy i oni się zajmują oszustem ://
|
|
|
|
|
|
Dobry kotek niecnotek.
|
|
|
Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2010, 10:41:14 » |
|
Chodzi mi o to, zeby z gory dziewczyny sie ostrzegaly,np. nie kupuj u tego uzytkownika/uzytkowniczki bo byly z nim problemy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arisuu
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2010, 09:49:32 » |
|
Nie żebym była przeciw, ale od czego są komentarze do transakcji?
|
|
|
|
|
|
Dobry kotek niecnotek.
|
|
|
|
hebiichigo
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 06, 2010, 11:29:22 » |
|
jakby wszyscy je czytali -_-
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Juka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 06, 2010, 12:18:39 » |
|
ja czytam negatywne i neutralne, to nie takie trudne 
|
|
|
|
|
|
Does your depravity know no bounds?
|
|
|
Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2010, 01:10:53 » |
|
No jak chcecie, ale fajnie byłoby mieć zbiorczą listę w jednym miejscu. Ja np. chciałabym wiedziec jak nazywał się sprzedający który oszukał Miakę, i podejrzewam że Wam też by się ta wiedza przydała, bo możecie na niego natrafić przy okazji zakupów na lj-u. Tu chodzi o czystą życzliwość i ochronę przed utratą nerwów, czasu i pieniędzy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Boromirka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 06, 2010, 01:21:21 » |
|
Też jestem za 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hebiichigo
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 06, 2010, 01:38:23 » |
|
ja tez uwazam ze to dobry pomysl 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mortia
Towarzysze
Sr. Member
Nanomachine Crusnik 04
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2010, 01:47:00 » |
|
Myślę, że można stworzyć o LJu, ale o Allegro i Ebayu chyba nie ma po co? Przecież jak nie dostanie się towaru można napisać do administratorów/zarządzających/ekipy i oni się zajmują oszustem ://
Na allegro tak się zajmują(o ebayu nie mam wiedzy i obym nie miala w tak uciazliwej kwestii), że tydzień trwa wysłanie ostrzeżenia sprzedającemu/kupującemu, kolejny tydzien czekasz na odpowiedz i decyzje allegro. Najczesciej wychodzisz na tym jak zablocki na mydle, bo sprzedajacy/kupujacy wciska kit, a ci z Allegro i tak nie są w stanie wszystkiego sprawdzić (np. w przypadku wadliwego towaru). Chce Ci się zgłaszać sprawę na policję i procesować w sądzie? Chyba lepiej z góry wiedzieć " a! u niego lepiej nie kupować bo ktoś miał z nim niezłe problemy" I od początku wiesz, że z tego sprzedającego może lepiej na wstępie zrezygnować, zanim wpuścisz się w wielotygodniowe, stresujące szarpaniny z oszustem i opieszałością allegro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
blackqueen2
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2010, 02:12:42 » |
|
Dawno temu zamówiłam na allegro koszulkę w kości z Jazgota. Czekałam ponad miesiąc i zgłosiłam sprawę na allegro (wtedy tam chyba ten 'proces' trwał jakieś 3 miesiące, teraz nie wiem jak jest) Nie odpisywali na maile i udawali, że nic się nie stało. Wystawiłam negatywa. Dopiero jak termin tej sprawy na allegro zaczął się kończyć wysłali mi koszulkę nie taką jak zamawiałam i dwie przypinki po czym prośbę o zmianę komentarza czy coś. Ale olałam ich zupełnie. Nie wiem z innymi, którzy zamawiali ale ja nie polecam.
|
|
|
|
|
|
My love lives at the end of the rainbow, someday I'm gonna fly there on a firefly...
|
|
|
|
Kar Lin
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2010, 02:19:08 » |
|
Mam trochę rzeczy z tego sklepu, ale kupionych w sklepie stacjonarnym, więc ciężko mi coś powiedzieć na tema sprzedaży wysyłkowej... Choć słyszałam już kiedyś o problemach z nimi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
najeli
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 06, 2010, 04:25:42 » |
|
tez uwazam, ze to dobry pomysl. tylko trzeba by to tak jakos ladnie w jednym poscie pozbierac. sama moge kilku delikwentow do tej listy dodac...
|
|
|
|
|
|
upon the Bosh - like world...
|
|
|
|
Toshiko
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 06, 2010, 05:26:43 » |
|
Ja również uważam, ze to dobry pomysł. Można na przykład podać sprzedawce i krótki opis tego, co jest z nim nie tak, a wszystkie odpowiedzi umieszczać w pierwszym poście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sumire
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 07, 2010, 08:33:15 » |
|
Tworzę listę w "Marketplace" w dziale "Opinie do transakcji".
|
|
|
|
|
|
Nie ma potrzeby się tym krępować, Spock. To zdarza się ptaszkom i pszczółkom.
Ptaki i pszczoły nie są Wolkanami, kapitanie.
|
|
|
|
|